Prijeđite na glavni sadržaj

Objavljen rad znanstvenika IRB-a u najboljem svjetskom znanstvenom časopisu za opću kemiju

3.6.2011.

IRB-ovi organski kemičari dr. Zoran Džolić i prof. dr. Mladen Žinić iz Laboratorija za supramolekularnu i nukleozidnu kemiju, u suradnji sa španjolskim kolegama s Odjela za kemijsku fiziku Sveučilišta Vigo upravo su objavili rad u najboljem svjetskom znanstvenom časopisu za opću kemiju, Angewandte Chemie International Edition (IF 11.829).

Rad pod naslovom Intense Optical Activity from Three-Dimensional Chiral Ordering of Plasmonic Nanoantennas (2011, 50, 24, 5499-5503) objavljuje eksperimentalni dokaz pojave plazmonskog cirkularnog dikroizma (SPCD) koji je rezultat kiralne 3D organizacije zlatnih nano-štapića na površini helikalnih gelskih niti. CD signal se pojavljuje na valnoj duljini longitudinalne plazmonske rezonacije (LSPR) nano-štapića. U istim eksperimentalnim uvjetima nano-sfere ne pokazuju optičku aktivnost. Dokazano je da predznak SPCD efekta ovisi o stereokemijskoj konfiguraciji gelatora koja određuje M ili P heličnost niti (slika desno). Na taj način se kiralnost podloge prenosi na nano-čestice. Numeričke simulacije temeljene na spregnutim dipolima potvrđuju krucijalnu ulogu zlatnih nano-štapića za pojavu ovako intenzivnog cirkularnog dikroizma.

Uspješna suradnja Laboratorija za supramolekularnu i nukleozidnu kemiju s istraživačkom grupom koju vodi Prof. Luis M. Liz-Marzán i dr Andrés Guerrero-Martínez s Departamento de Quimica Fisica and Unidad Asociada CSIC, Universidade de Vigo se nastavlja.

Objavljen rad znanstvenika IRB-a u najboljem svjetskom znanstvenom časopisu za opću kemiju

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.