Prijeđite na glavni sadržaj

Održan sastanak Kolaboracije OPERA

25.9.2013.
Održan sastanak Kolaboracije OPERA

Nedavno je na Institutu Ruđer Bošković održan generalni sastanak CERN-ove međunarodne Kolaboracije OPERA koji je okupio 40-tak znanstvenika iz cijelog svijeta, a na kojem se raspravljalo o najnovijim rezultatima u istraživanju tauonskih neutrina.

Kolaboracija OPERA bavi se fizikom oscilacija neutrina, pojavi u kojoj se neutrino jedne vrste efektivno pretvara u drugu vrstu prilikom putovanja od izvora do detektora. U OPERA-i se promatraju oscilacije mionskih neutrina u tau neutrine direktnim opažanjem tau leptona nastalog pri interakciji neutrina s metom.

OPERA je osmišljena, ostvarena i vođena od velikog međunarodnog tima istraživača iz cijeloga svijeta, a započela je 2006. godine kad su prvi "obični" mionski neutrini detektirani nakon prevaljenog puta od 730 kilometara iz CERN-a, prijeđenog u otprilike 2.4 milisekunde brzinom svjetlosti. Tada je započela pažljiva i neumorna potraga za sićušnim, vrlo posebnim signalom kojeg bi proizveo tau neutrino.

Znanstvenici Laboratorija za elektromagnetske i slabe interakcije dr. Ante Ljubičić, dr. Mario Stipčević i dr. Krešimir Jakovčić dio su projekta od samih početaka, a kasnije im se pridružio i Budimir Kliček.

Kolaboracija OPERA trenutno uključuje oko 180 istraživača iz 28 institucije i 11 država.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.