Prijeđite na glavni sadržaj

Održan simpozij "IVAN SUPEK – znanstvenik i humanist"

27.4.2010.
Održan simpozij "IVAN SUPEK – znanstvenik i humanist"

Danas je na Institutu Ruđer Bošković (IRB), u povodu obilježavanja 60. obljetnice, održan simpozij "IVAN SUPEK – znanstvenik i humanist" koji je okupio preko sedamdeset uzvanika. Simpozij su otvorili ravnateljica IRB-a dr. sc. Danica Ramljak, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš i akademik Milan Moguš, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

U sklopu Simpozija održano je pet pozvanih predavanja. O životu i radu hrvatskog fizičara, filozofa, pisca, borca za mir, humanista, osnivača IRB-a i Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku akademika Ivan Supeka govorili su ugledni znanstvenici akademik Ksenofont Ilakovac, akademik Ivo Šlaus, akademik Vladimir Paar, prof. dr. sc. Krunoslav Pisk i prof. dr. sc. Vladimir Knapp.

Akademik Ivan Supek otac je moderne znanosti u Hrvatskoj. Među prvima je uočio da moderna znanost zahtjeva motiviranje i obrazovanje velikog broja mladih suradnika, ali i izgradnju istraživačkih i multidisciplinarnih instituta. Osnivač je IRB-a koji je nastao po modelu Bohrovog instituta u Kopenhagenu. Zahvaljujući vizionarstvu akademika Supeka IRB je iz instituta za teorijsku fiziku prerastao u multidisciplinarni i interdisciplinarni institut, te i danas vodeću i najveću znanstveno-istraživačku instituciju od posebnog značenja za znanost i razvoj Republike Hrvatske u područjima prirodnih znanosti i biomedicine, s posebnim potencijalom za gospodarski razvoj.

Nakon završetka Simpozija otvorena je i stalna izložba fotografija osnivača IRB-a na kojoj je predstavljena i prigodna brošura s njihovim biografijama.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.