Prijeđite na glavni sadržaj

Održan završi sastanak u okviru COST akcije TD 1407 "Technology Critical Elements: Sources, Chemistry and Toxicology"

15.4.2019.
Održan završi sastanak u okviru COST akcije TD 1407 "Technology Critical Elements: Sources, Chemistry and Toxicology"

U organizaciji Zavoda za istraživanje mora i okoliša (ZIMO), 2. i 3. travnja 2019. u hotelu Academia u Zagrebu održan je završni sastanak COST akcije TD 1407 "Technology Critical Elements: Sources, Chemistry and Toxicology".

Ova COST akcija okuplja vodeće znanstvenike iz Europe, ali i cijeloga svijeta, orijentirane na istraživanja tzv. "Tehnološki Kritičnih Elemenata" (TCE).

Niz elemenata u tragovima koji su ranije bili interesantni samo za laboratorijska istraživanja sada su ključni za razvoj novih tehnologija. TCE uključuju Ga, Ge, In, Nb, Ta, Te, Tl, elemente platinske skupine (Ir, Os, Pd, Pt, Rh i Ru), te većinu elemenata rijetkih zemalja (Ce, Dy, Er, Eu, Gd, Ho, La, Lu, Nd, Pr, Sm, Tb, Y, Yb).

Za većinu ovih elemenata, poznavanje njihovih koncentracija i razumijevanje transformacija i transporta u okolišu, te toksikoloških efekata na žive organizme je vrlo oskudno i/ili kontradiktorno, te je njihove  biogeokemijske cikluse i potencijalne biološke učinke potrebno dodatno istražiti.

Sastanku u Zagrebu prisustvovalo je oko 80 sudionika, iz 18 europskih zemalja, te gostiju iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Izraela i Tajvana. Na sastanku je održano 33 usmenih, te 37 posterskih izlaganja.

Dodijeljene su i dvije nagrade za mlade znanstvenike (za najbolje usmeno/postersko priopćenje), te posebna "Birgit Daus" nagrada za "out of the box"  prezentaciju. Sudionici su također pozvani da pošalju svoje radove za objavljivanje i specijalnom broju časopisa "Environmental Chemistry" posvećenom TCE. Dan nakon sastanka organiziran je posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera.

U ZIMO-u se istraživanja koja uključuju TCE provode u tri laboratorija (Laboratorij za biološke učinke metala, Laboratorij za geokemiju okoliša i kemodinamiku nanočestica i Laboratorij za fizičku kemiju tragova), a uključena su u provedbu nekoliko HRZZ projekata ("Akumulacija, unutarstanično mapiranje i učinci metala u tragovima u akvatičkih organizama" - AQUAMAPMET, "Transport i kemodinamika elemenata u tragovima u slatkovodnim i  priobalnim sedimentacijskim sustavima" - TRACESS i "Novi metodološki pristup biogeokemijskim istraživanjima specijacije metala u tragovima u obalnim vodenim ekosustavima" - MEBTRACE).

Kontaktirajte nas

Više informacija

Dario Omanović

voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom izboru

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.