Prijeđite na glavni sadržaj

Održana radionica o primjeni ionskih snopova

6.11.2009.
Održana radionica o primjeni ionskih snopova

Danas je na Institutu 'Ruđer Bošković' završila dvodnevna radionica o primjeni ionskih snopova za analizu i modifikaciju materijala na Tandem akceleratorima IRB-a. Na radionici su znanstvenici i suradnici Laboratorija za interakcije ionskih snopova Zavoda za eksperimentalnu fiziku predstavili rezultate trogodišnjeg rada na projektu RBI-AF 'Tehnička unaprjeđenja tandem akceleratorskog sistema Instituta Ruđer Bošković' u sklopu EU FP6 INCO programa.

Cilj projekta vrijednog 217.000 eura bio je povećanje istraživačkog potencijala IRB tandem akceleratorskog sistema kako bi se omogućilo aktivnije uključivanje u Europski istraživački prostor (European Research Area) i na taj način potaknula intenzivnija suradnja s europskim partnerima na zajedničkim projektima s ciljem ispunjavanja povećanih zahtjeva klijenata i suradnika iz raznih državnih, regionalnih i međunarodnih sektora, s obzirom na nedovoljan broj sličnih postrojenja u regiji i Europi.

Tandem akceleratorski sistem IRB-a sastoji se od 6MV Tandem Van de Graaff i 1MV Tandetron akceleratora, a koristi se za istraživanja i analize u područjima nuklearne i atomske fizike, primjene u znanosti materijala i razvoju naprednih materijala, te brojnim drugim područjima kao na primjer u arheologiji i karakterizaciji predmeta iz kulturnog nasljeđa. Laboratorij za interakcije ionskih snopova jedan je od jedanaest vodećih Europskih laboratorija uključenih u Europsku mrežu ionskih akceleratora u sklopu velikog infrastrukturnog EU FP7 projekta SPIRIT.

Radionica je okupila šezdesetak sudionika s IRB-a, Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, Instituta za fiziku, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Akademije likovnih umjetnosti, Hrvatskog državnog arhiva, Arheološkog muzeja iz Zagreba, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Instituta Vinča (Srbija), Instituta Josef Štefan (Slovenija), Sveučilišta u Sarajevu (BiH), TAEK-a (Turska) te Državnog sveučilišta iz St. Petersburga (Rusija). Sudionici su, osim prezentacije rezultata projekta, imali priliku posjetiti Laboratorij za interakcije ionskih snopova te se upoznati s radom Tandem akceleratorskog sistema i uređaja.

Laboratorij za interakcije ionskih snopova surađivao je i na nizu drugih projekata s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), Sjevernoatlantskim savezom (NATO) i Organizacijom Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.