Prijeđite na glavni sadržaj

Održana završna konferencija Programa suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori „Znanstvena suradnja”

16.10.2023.
Održana završna konferencija Programa suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori „Znanstvena suradnja”

Nedavno je u Multimedijalnoj dvorani Hrvatske matice iseljenika održana završna konferencija Programa suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori „Znanstvena suradnja” sufinanciranog iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) sudjelovali su s pet projekata, a projekti dr. sc. Krunoslava Užarevića i dr. sc. Jasminke Popović izabrani su među pet najboljih projekata u sklopu Programa.

U okviru Programa financirana su 22 znanstveno-istraživačka projekta koja su se provodila u suradnji znanstvenika s hrvatskih institucija i znanstvenika hrvatskog porijekla zaposlenih na institucijama u inozemstvu u razdoblju od 1. listopada 2019. do 31. svibnja 2023. i čiji rezultati su predstavljeni zainteresiranoj stručnoj javnosti.

IRB je sudjelovao kroz projekte:

U nešto manje od četiri godine provedbe zaposleno je više od 50 mladih istraživača, od čega je njih petero došlo iz inozemstva, prepoznavši voditelje projekata i Hrvatsku kao poželjnu okolinu za početak ili nastavak svoje karijere. Objavljeno je više od 220 radova u vrhunskim međunarodnim i domaćim znanstvenim časopisima, od kojih su neki završili na naslovnicama časopisa, odabranim kolekcijama itd.

Članovi projektnih timova odradili su više od 400 usmenih izlaganja, postera ili pozvanih predavanja. Dobivali su nagrade – državne, institucijske, stručne, dobivali su velike europske i druge međunarodne projekte, razvijali su patente i inovacije. O uspjesima Programa najbolje govori i podatak da je više od 70% projekata provedbu završilo s najvišom ocjenom A koja im je dodijeljena od Zakladinih vrednovatelja i Povjerenstva za upravljanje.

Tijekom završne konferencije svoje dojmove i iskustva o Programu prenijelo je dvoje voditelja – prof. dr. sc. Miljenko Jurković (Filozofski fakultet) i izv. prof. dr. sc. Ana Previšić (PMF, poslijedoktorandica IRB-a dr. sc. Bahar Karadeniz i dvoje bivših doktoranada, a sada doktora znanosti dr. sc. Nikolina Kalčec (IMI) i dr. sc. Tomislav Polančec (FSB).

Vrlo važno tijelo u provedbi Programa bilo je Povjerenstvo za upravljanje, koje je bilo odgovorno za upravljanje, koordinaciju i uspješno provođenje Programa. Sastoji se od petero članova: izv. prof. dr. sc. Vesna Boraska Perica, prof. dr. sc. Mirjana Čižmešija, dr. sc. Tanja Šegvić Bubić, dr. sc. Robert Vianello, prof. dr. sc. Bruno Zelić.

Čestitamo još jednom svim članovima sva 22 projekta na postignutim uspjesima. Nadamo se da će se njihova suradnja s hrvatskim znanstvenicima u inozemstvu nastaviti.

IZVOR: HRZZ

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.