Prijeđite na glavni sadržaj

Održano četvrto predavanje u ciklusu The Embassy Series sponsored by the RBI

24.3.2011.
Održano četvrto predavanje u ciklusu The Embassy Series sponsored by the RBI

Jučer je u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore, u sklopu ciklusa The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute, indijski veleposlanik Nj. E. Shri Pradeep Singh održao predavanje pod naslovom Impact of inovation on Indian society. Na predavanju, koje je okupilo šezdesetak uzvanika iz akademske i diplomatske zajednice, veleposlanik Singh predstavio je indijsko gospodarstvo i znanost.

Veleposlanik Singh istaknuo je kako je indijsko gospodarstvo četvrto najveće na svijetu s godišnjim BDP-om u iznosu od 1,3 bilijuna dolara. Od 2002. godine indijsko gospodarstvo je u velikom zamahu i ostvaruje godišnji rast od 6-8%. Jedno je od najbrže rastućih gospodarstava na svijetu, a iz strukture BDP-a vidljivo je da je većina gospodarstva bazirana na industriji i uslugama.

Osnovnu razvoja indijskog gospodarstva čini veličina tržišta, brojna i obrazovana radna snaga s znanjem engleskog jezika, ali i ulaganja u istraživanje, razvoj i obrazovanje. Indija godišnje u istraživanje i razvoj ulaže oko 10 milijardi dolara, a najavljeno je i povećanje izdvajanja za znanost za 14% u 2012. godini, čime bi ona iznosila 8 milijardi dolara. Obrazovni sektor sastoji se od 15 instituta za tehnologiju, 431 sveučilišta, 20.677 fakulteta i oko 8.500 tehničkih i istraživačkih institucija. Preko 150 velikih multinacionalnih kompanija ima svoje istraživačko-razvojne centre u Indiji, a među njima gotovo sve veće farmaceutske tvrtke.

Na pitanje kako je Indija ostvarila streloviti napredak i postala najbrže rastuća velika ekonomija u svijetu, prema procjeni Svjetske banke, veleposlanik Singh je odgovorio navodeći primjer iz 1991. godine kada su problemi s bilancom plaćanja prerasli u tešku ekonomsku krizu. "Kada je postalo jasno da Indija neće moći podmiriti obveze prema inozemstvu, umjesto podizanja novog kredita prodali smo državne zlatne rezerve. Jednostavno, narod smo koji ne voli nikome ništa dugovati" – rekao je, dodajući da su veliku ulogu u indijskom rastu odigrale i obiteljske tvrtke.
Uspoređujući Indiju s Kinom, još jednom ekonomskom velesilom, veleposlanik Singh je istaknuo kako se Indija ne može uspoređivati s Kinom jer imaju drukčije ekonomske modele, ali da je prednost Indije u tome što je odabrala put prema ekonomiji temeljenoj na znanju. Veleposlanik Singh je istaknuo da Indija s Hrvatskom najviše surađuje upravo na polju znanosti i tehnologije, te je najavio nove projekte između znanstvenika obje države.

Ciklus predavanja The Embassy Series sponsored by the RBI pokrenut je upravo u svrhu razmjene ideja te poboljšanja suradnje između Hrvatske i zemalja kojima su znanost i obrazovanje osnova za razvoj visokih tehnologija kao pokretača gospodarskog napretka modernih društava.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.