Prijeđite na glavni sadržaj

Održano drugo predavanje u ciklusu The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute

3.12.2010.
Održano drugo predavanje u ciklusu The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute

Jučer je na Institutu Ruđer Bošković (IRB), u sklopu ciklusa The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute, održano drugo predavanje pod naslovom Overview of the Austrian Research System koje je okupilo ugledne članove znanstvene, gospodarske i diplomatske zajednice. Na predavanju su Nj. E. Jan Kickert, veleposlanik Republike Austrije i dr. sc. Miroslav Polzer, predstojnik Austrijskog ureda za povezivanje u znanosti i istraživanju u Ljubljani predstavili znanstveno-tehnologijsku politiku i programe Republike Austrije.

Veleposlanik Kickert i dr. Polzer istaknuli su da je promocija i iskorištavanje novih znanja od vitalne važnosti za Republiku Austriju, a da su istraživanje, razvoj i društvo temeljeno na znanju glavna pokretačka sila u postizanju konkurentnosti, ekonomskog rasta i pune zaposlenosti građana. Nadalje, istaknuli su da Republika Austrija planira do 2020. godine povećati ulaganja u istraživanje i razvoj sa sadašnjih 2,76% (ukupno 7,8 milijardi eura) na 3,75% BDP-a s ciljem jačanja i etabliranja Republike Austrije kao "inovacijskog lidera".

Kao metode u postizanju tog cilja istaknute su promocija izvrsnosti, jačanje suradnje sveučilišta i gospodarstva, jačanje europske i svjetske istraživačke suradnje, mobilnosti i umrežavanja, financiranje nacionalnih istraživačkih programa koji su komplementarni programima Europske unije i ostatku svijeta, čuvanje inovacijskog sustava te posebnog fokusiranja na mlade istraživače.

Na predavanju je predstavljen i Institut za znanost i tehnologiju Austrija (Institute of Science and Technology - IST Austria), novi nacionalni kampus za bazična znanstvena istraživanja i dodiplomsko obrazovanje. Osnivanje kampusa je pokrenuto 2002. godine, nalazi se u okolici Beča, a prostire se na 180.000m2. Planira se da kampus do 2016. godine postane svjetski priznati multidisciplinarni međunarodni istraživački centar u kojem bi radilo od 40 do 50 istraživačkih grupa.

Posebno je istaknuta i uspješna bilateralna suradnja Republike Austrije i Republike Hrvatske, planirano održavanje Četvrtog austrijsko-hrvatskog znanstvenog dana u proljeće 2011. godine te uspješna suradnja Instituta Ruđer Bošković i Joanneum Research iz Graza s ciljem formiranja istraživačkog klastera u regiji Alpe-Jadran-Panonija, te suradnje u istraživanjima u području nanotehnologije, zaštite okoliša i biomedicine.

Ciklus predavanja The Embassy Series sponsored by the RBI pokrenut je u svrhu razmjene ideja te poboljšanja suradnje između Republike Hrvatske i zemalja kojima su znanost i obrazovanje osnova za razvoj visokih tehnologija kao pokretača gospodarskog napretka modernih društava.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.