Prijeđite na glavni sadržaj

Održano osmo predavanje u ciklusu The Embassy Series sponsored by the RBI

3.2.2012.
Održano osmo predavanje u ciklusu The Embassy Series sponsored by the RBI

Nj. E. Park Seong Ung

Jučer je na Institutu Ruđer Bošković, u sklopu ciklusa The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute, veleposlanik Republike Koreje Nj. E. Park Seong Ung održao predavanje pod naslovom „Dynamic History of Korean Science and Technology“ na kojem je predstavio postignuća Republike Koreje u posljednjih 40 godina u području gospodarstva, znanosti i tehnologije.

Veleposlanik Park Seoung Ung istaknuo je izuzetan gospodarski razvoj Republike Koreje i njenu transformaciju iz siromašne agrarne zemlje u dvanaesto svjetsko gospodarstvo i svjetskog predvodnika u mnogim područjima tehnologije, inovacija i znanosti. U razdoblju od 1960. do kraja 90-ih Republika Koreja bila je jedna od najbrže rastućih ekonomija na svijetu, a i danas je jedna od najbrže rastućih razvijenih zemalja. BDP Republike Koreje danas iznosi ukupno 1,164 milijardi dolara (23.000 USD po stanovniku), a raste stopom od 3,8%. Republika Koreja članica je G-20, na čije države članice otpada 80% svjetske trgovine, i šesti je najveći svjetski izvoznik.

Razvoj Republike Koreje u području znanosti i istraživanja temelji se na stvaranju i razvoju znanstvene strategije koja je usvojena 1999. godine pod naslovom „21st Century Frontier R&D program”, a pokrenuta je kao dio nacionalnog plana pod naslovom “Long-term Vision for Science and Technology Development Toward 2025”. Taj plan uključuje 23 usmjerena projekta, tijekom desetgodišnjeg razdoblja, kojima je cilj snažno razviti ključne tehnologije koje sadrže komercijalni potencijal, uključujući nanotehnologiju, svemirsku tehnologiju i bioznanosti.

Republika Koreja treća je zemlja na svijetu po investicijama u znanost i istraživanja u odnosu na BDP. Nacionalni budžet za istraživanja iznosi 38 milijardi dolara, a planira se njegovo povećanje na 5% BDP-a u 2012. godini. U Republici Koreji radi preko 346.000 znanstvenika i inženjera, a znanstvena i tehnološka politika usmjerena je prema razvoju tehnologija za industrije orijentirane na izvoz, razvoj tehnologija za high-tech industriju i razvoj bazičnih i inovativnih tehnologija.

Na kraju, veleposlanik Park Seoung Ung preporučio je uspostavu nacionalne istraživačke politike, razvoj i njegovanje ljudskih resursa te jačanje suradnje između industrije, sveučilišta i istraživačkih instituta.

Ciklus predavanja The Embassy Series sponsored by the RBI pokrenut je u svrhu razmjene ideja te poboljšanja suradnje između Hrvatske i zemalja kojima su znanost i obrazovanje osnova za razvoj visokih tehnologija kao pokretača gospodarskog napretka modernih društava.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.