Prijeđite na glavni sadržaj

Održano peto predavanje u ciklusu The Embassy Series sponsored by the RBI

6.5.2011.
Održano peto predavanje u ciklusu The Embassy Series sponsored by the RBI

Jučer je u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore, u sklopu ciklusa The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute, finski veleposlanik Nj. E. Juha Ottman održao predavanje pod naslovom Finnish Innovation Policy - Successes and Challenges u kojem je predstavio finski inovacijski sustav i politiku.

Veleposlanik Ottman istaknuo je kako Finska planira u 2011. godini uložiti oko 2 milijarde eura u istraživanje i razvoj, što predstavlja povećanje od 76 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu. Zajedno s privatnim sektorom, ulaganja u istraživanja i razvoj u Finskoj iznose oko 7 milijardi eura, što iznosi oko 4% BDP-a, a u istraživanju i razvoju zaposleno je oko 79.000 ljudi.

Iako je, sa svojih 5 milijuna stanovnika, Finska mala zemlja, na svim svjetskim relevantnim ljestvicama konkurentnosti Finska se nalazi u samom vrhu, a izvoz čini oko 40% BDP-a. Početkom 90-ih Finska se, nakon raspada SSSR-a, našla u teškoj ekonomskoj situaciji jer je nestalo jedno od glavnih finskih izvoznih tržišta. To je potaknuo razvoj strategije za poticanje razvoja inovacija i tehnologija koja je obuhvatila sve sfere društva, a posebice sustav obrazovanja.

Neki od izazova s kojima se Finska danas suočava su velik birokratski sustav, ovisnost o klasteru Nokia, potreba za jačanjem fokusa na postizanje rezultata, jačanje uloge malog i srednjeg poduzetništva (primjer Rovio – Angry Birds), konkurencijom novih ekonomskih sila (Kina, Indija...) te niskim stupnjem internacionaliziranosti, istaknuo je veleposlanik Ottman.

Ciklus predavanja The Embassy Series sponsored by the RBI pokrenut je upravo u svrhu razmjene ideja te poboljšanja suradnje između Hrvatske i zemalja kojima su znanost i obrazovanje osnova za razvoj visokih tehnologija kao pokretača gospodarskog napretka modernih društava.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.