Prijeđite na glavni sadržaj

Održano predavanje veleposlanika Brazila

26.4.2012.
Održano predavanje veleposlanika Brazila

Dr. sc. Marin Roje i Nj. E. Luiz Fernando G. de Athayde

Jučer je na Institutu Ruđer Bošković veleposlanik Brazila Nj. E. Luiz Fernando G. de Athayde, u nazočnosti v. d. ravnatelja dr. Marina Roje i pedesetak uzvanika, održao predavanje pod naslovom "Science and Innovation in Brazil, a Path to Economic Growth". Na predavanju je bilo riječi o usponu Brazila prema statusu nove globalne sile, s posebnim osvrtom na znanstvenu i tehnologijsku politiku i njenu povezanost s ekonomskim rastom.

U uvodnom dijelu predavanja veleposlanik Athayde istaknuo je da Brazil nije samo zemlja nogometa i karnevala, već peta najveća zemlja na svijetu po površini i broju stanovnika, te šesta najveća ekonomija. Nadalje, veleposlanik Athayde je istaknuo da Brazil u zadnjih par godina bilježi rekordne stope izvoza, nisku stopu nezaposlenosti (5,5%) i rastuću srednju klasu. Posebno je značajna količina direktnih stranih ulaganja (FDI) u Brazil koja iznosi 66,7 milijardi USD (2011) i po čemu Brazil zauzima treće mjesto na svijetu.

U području znanosti i tehnologije, Brazil je trinaesta zemlja svijeta po broju objavljenih znanstvenih radova, a globalni je lider u području istraživanja tropske medicine, parazitologije, poljoprivrede, oralne kirurgije i medicine, etnomologije i veterine. Broj patenata u Brazilu, u razdoblju od 2001. do 2007., je porastao za 64%, a u periodu od 2007. do 2010. zabilježeno je 5,500 inovacija. S druge strane, broj doktoranata porastao je u prosjeku za 12% u zadnjem desetljeću.

Druga nacionalna konferencija o znanosti i tehnologiji, održana 2001. godine, označila je početak pretvaranja strategije „tehnološke inovacije“ u instrument ekonomskog rasta. Već 2004. godine usvojen je Zakon o inovacijama koji je regulirao privatno-javno partnerstvo i transfere iz javnih istraživačkih instituta u privatni sektor, a 2005. godine usvojen je Zakon o robama koji je dao poticaj privatnom sektoru da ulaže u istraživanje i razvoj. Danas se brazilsko Ministarstvo znanosti i tehnologije oslanja se na šesnaest sektorskih fondova koji predstavljaju osnovu Brazilskog sustava inovacija.

Brazil izravno potiče javno-privatno partnerstvo, a u poticanju tog partnerstva ključan je koncept „Triple Helix“ po kojem država, gospodarstvo i akademske ustanove trebaju raditi zajedno potičući stvaranje inovacija koje nisu izolirane od potreba industrije i zahtjeva tržišta. Brojni pozitivni aspekti utječu na razvoj Brazilskog sustava inovacija – makroekonomska stabilnost, pouzdan pravni okvir, veliko i rastuće domaće tržište, postojanje tehnoloških parkova i nacionalna „mobilizacija“ koja uključuje državu, gospodarstvo, akademske ustanove i civilno društvo.

Na temelju koncepta „Triple Helix“ pokrenuto je osnivanje tehnoloških parkova - "National Programme to Support Incubators and Technological Parks". Danas se u toj mreži nalazi 42 tehnološka parka i preko 400 poslovnih „inkubatora“ u kojima posluje 6.500 inovativnih firmi.

Posebno vrijedi istaknuti program brazilske vlade „Science Without Borders“ u koji se godišnje ulaže 2 milijarde dolara, a kojim se stipendira 100.000 domaćih studenata i omogućuje im se studiranje na najprestižnijim svjetskim sveučilištima. Cilj programa je ukloniti „slabu točku“ Brazila – nedostatak visokokvalificirane radne snage.

Veleposlanik Athayde se osvrnuo i na „Plano Brasil Maior“ (Plan za veliki Brazil) koji se fokusira na sustav inovacija kao pokretača konkurentnosti Brazila, s konkretnim ciljevima: povećanje financiranja, unapređenje zakonodavstva, uvođenje poreznih olakšica i regulaciju javne nabave.

Na kraju, veleposlanik Athayde je posebno istaknuo ulogu Ministarstva vanjskih poslova u inovacijskoj politici Brazila i aktivnu ulogu diplomata u promociji znanosti i istraživanja. Kao konkretni primjer, veleposlanik Athayde je istaknuo suradnju s Kinom koja je rezultirala pokretanjem mreže satelita "Earth Resources Satellites Programme" s ciljem praćenja površine Zemlje.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.