Prijeđite na glavni sadržaj

Održano prvo predavanje u serijalu The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute

29.10.2010.
Održano prvo predavanje u serijalu The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute

U srijedu 27. listopada u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore na Rooseveltovom trgu održano je prvo predavanje u serijalu The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute koje je okupilo ugledne članove znanstvene, gospodarske i diplomatske zajednice. Na predavanju je veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Beverly Mercer predstavila australsku znanost i mogućnosti suradnje s Republikom Hrvatskom.

U svojem predavanju veleposlanica Mercer istaknula je da Hrvatska i Australija, usprkos velikoj udaljenosti između zemalja, imaju jako puno sličnosti – poput duge obale, raznolikog pomorskog okoliša, oslanjanja na razvoj turizma i poljoprivrede, stanovništva koje ubrzano stari te velikog doprinosa svjetskoj znanosti o kojem se ne zna puno u široj zajednici.

Veleposlanica Mercer posebno je istaknula uspješnu suradnju Instituta Ruđer Bošković i Australian Research Centre for Excellence for Free Radical Chemistry and Biotechnology, suradnju Klinike za dječje bolesti Zagreb i Sveučilišta u Sydneyu u liječenju mucanja u ranom djetinjstvu te uspješnu suradnju između znanstvenika na potencijalnoj uporabi anti-mikrobnih peptida, kao i novih antibiotika.

Nadalje, veleposlanica Mercer je istaknula da je Australija zemlja koja je, usprkos relativno malom broju stanovnika, dala jedanaest dobitnika Nobelove nagrade, a godišnje stvara oko 3% ukupnog broja znanstvenih publikacija u svijetu.

Australija godišnje ulaže oko 15 milijardi dolara u znanstvena istraživanja, što iznosi više od 2% njenog BDP-a, a 2009. godine pokrenula inovacijski program za 21. stoljeće pod nazivom Powering Ideas. U programu je definirano sedam nacionalnih inovacijskih prioriteta, a program je popraćen dodatnim povećanjem ulaganja u znanost u iznosu od 3,1 milijardi dolara u iduće četiri godine.

Međunarodna znanstvena suradnja posebni je prioritet australske vlade, a odnos sa zemljama Europske unije jedan je od najvažnijih. Putem European Cooperation in Science and Technology (COST), čija je članica i Hrvatska, Australija surađuje i s drugim europskim zemljama.

Veleposlanica Mercer predstavila je i najveći australski znanstveni projekt – Square Kilometre Array (SKA) koji se razvija u suradnji s Novim Zelandom. SKA je radio teleskop velikih razmjera koji će se koristiti u istraživanju početaka svemira, a sastojat će se od centralnog klastera od više tisuća antena i još nekoliko tisuća antena raspoređenih na području od tri do pet tisuća kilometara.

Cilj serijala The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute je da se omogući veleposlanicima zemalja akreditirani u Republici Hrvatskoj da govore o znanstveno-tehnološkim programima svojih zemalja s posebnim naglaskom na institucijama i industrijama u fokusu moderne znanosti. Serija predavanja će uvelike pridonijeti razmjeni ideja te poboljšanju suradnje između Hrvatske i zemalja kojima su znanost i obrazovanje osnova za razvoj tehnologija kao pokretača gospodarskog napretka modernih društava.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.