Prijeđite na glavni sadržaj

Održano treće predavanje u ciklusu The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute

1.2.2011.
Održano treće predavanje u ciklusu The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute

Jučer je u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore, u sklopu ciklusa The Embassy Series sponsored by the Ruđer Bošković Institute, njemački veleposlanik Nj. E. dr. Bernd Fischer održao predavanje pod naslovom The Common Future of Germany and Croatia within Europe. Na predavanju, koje je okupilo ugledne članove znanstvene, gospodarske i diplomatske zajednice, veleposlanik Fischer istaknuo je odlične diplomatske odnose i posebnu vezu Hrvatske i Njemačke, a ravnateljica dr. sc. Danica Ramljak istaknula je da je započet proces osnivanja Zaklade za potporu Instituta Ruđer Bošković u Berlinu.

U svojem izlaganju veleposlanik Fischer naglasio je važnost ulaganja u znanost koja je osnova za blagostanje države i održivi razvoj. Upravo zbog ulaganja u znanost države poput Kine, Indije i Brazila danas se sve više spominju kao nove velike sile na međunarodnoj sceni. Nadalje, veleposlanik Fischer se osvrnuo i na odnose Hrvatske i Njemačke koje je opisao kao "vrlo duboko i emocionalno prijateljstvo" koje se temelji na tri osnovna stupa – generacijama hrvatskih radnika u Njemačkoj, njemačkim turistima na Jadranu te političkoj, ekonomskoj i znanstvenoj suradnji.
 
Ekonomska suradnja između dviju zemalja je vrlo dobra, s konkretnim primjerima uspješne suradnje između Končara i Gredelja te Siemensa, kao i mogućem angažmanu Hrvatskih željeznica u velikom projektu Deutsche Bahna na Bliskom Istoku, ocijenio je veleposlanik Fischer. Također, veleposlanik Fischer istaknuo je da Njemačkoj u ovom trenutku nedostaje oko 25.000 inženjera i do 400.000 stručnih radnika. Izrazio je nadu da će, po ulasku Hrvatske u EU, njemačke tvrtke biti prisutnije u Hrvatskoj, a da će s njima doći druga i treća generacija hrvatskih iseljenika u Njemačkoj.
 
U području znanstvene suradnje, veleposlanik Fischer naglasio je ulogu Kulturne zaklade Njemačke kroz koju se financira obrazovna, kulturna i znanstvena suradnja u ukupnom iznosu od 5 milijardi eura godišnje. Od tog iznosa oko dvije milijarde eura odlazi na financiranje akademske suradnje kroz razmjenu studenata putem Njemačkog akademskog servisa za razmjenu (DAAD) i stipendije Zaklade Alexandra von Humboldta. Nadalje, veleposlanik Fischer istaknuo je 36 uspješnih suradnji s hrvatskim obrazovnim ustanovama, brojku od preko 4.000 hrvatskih studenata u Njemačkoj, 14 zajedničkih projekata s Institutom Max Planck kao i činjenicu da je 40 hrvatskih znanstvenika boravilo na Institutu Max Planck prošle godine, te 86 Humboldt stipendista.
 
Ciklus predavanja The Embassy Series sponsored by the RBI pokrenut je u svrhu razmjene ideja te poboljšanja suradnje između Republike Hrvatske i zemalja kojima su znanost i obrazovanje osnova za razvoj visokih tehnologija kao pokretača gospodarskog napretka modernih društava.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.