Prijeđite na glavni sadržaj

Otkrivena nova vrsta mnogočetinaša u Jadranu

24.9.2013.
Otkrivena nova vrsta mnogočetinaša u Jadranu

U nedavno završenom istraživanju provedenom u sjevernom Jadranu znanstvenica Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković dr. Barbara Mikac, u suradnji sa znanstvenicima iz Španjolske i Njemačke, otkrila je novu vrstu mnogočetinaša Terebellides mediterranea.

Diljem svijeta, uključujući i Mediteran, mnogi primjerci roda Terebellides do nedavno su određivani kao T. Stroemii. Otkriće u Jadranu potvrdilo je, uz studije u drugim dijelovima svijeta, da je raznolikost ovog roda mnogo veća nego ranije i da T. stroemii nije prava kozmopolitska vrsta.

Mnogočetinaši su uglavnom morski beskralješnjaci široko rasrostranjeni u svim morskim staništima, od zone plime i oseke pa sve do najvećih dubina. Jedna su od biološki najraznolikijih skupina beskralješnjaka u Jadranskom moru, a svojom brojnošću i brojem vrsta često čine dominantnu skupinu organizama u zajednicama morskog dna i znatno doprinose njihovoj produktivnosti.

Također, mnogočetinaši igraju i važnu ulogu u hranidbenom lancu u moru. Zbog velike gustoće populacija mnogočetinaši znatno utječu na karakteristike morskog dna (sedimenta). Bušenje morskog dna (bioturbacija) koju uzrokuju ovi crvoliki organizmi utječe na transport čestica i preraspored organske tvari u sedimentu i stimulira metabolizam čitave zajednice, poboljšavajući protok kisika i ugljičnog dioksida, prozračenost i eliminaciju metabolita iz sedimenta. Budući da među mnogočetinašima nalazimo i tolerantne i osjetljive vrste u istraživanjima se koriste kao indikatori različitih okolišnih uvjeta i stresnih situacija.

Zbog svega navedenog mnogočetinaši se smatraju reprezentativnom skupinom beskralješnjaka za procjenu raznolikosti, stanja i dinamike zajednica morskog dna te je njihovo istraživanje od iznimne važnosti kako u temeljnoj znanosti tako i u primjenjenim okolišnim istraživanjima.

Dr. Barbara Mikac, opisala je, pored vrste Terebellides mediterranea, još nekoliko novih vrsta mnogočetinaša iz Jadranskog mora: Erseia oligochaeta, Amphicorina rovignensis i Megalomma pseudogesae. Uz ostala istraživanja u Laboratoriju za ekologiju i sistematiku bentosa, posljednjih nekoliko godina bavila se i pisanjem liste mnogočetinaša Jadranskog mora, koja je trenutno u postupku objavljivanja.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.