Prijeđite na glavni sadržaj
Stop raku prostate!

Pet žena u borbi za muško zdravlje!

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema broju umrlih od raka Hrvatska je pri samom vrhu u Europi. Rak prostate je po učestalosti drugi najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj ,a na osmom je mjestu svih uzroka smrtnosti kod muškaraca. Novi projekt 'Ruđera' udružuje znanost, kliniku i društvo u borbi protiv ove opake bolesti!
10.10.2019.
Pet žena u borbi za muško zdravlje!

Novi projekt Instituta Ruđer Bošković (IRB) udružio je znanstvenice IRB-a i liječnice KBC Sestre milosrdnice u zajedničkoj borbi za muško zdravlje. Riječ je o projektu ''Udruživanjem temeljnih i kliničkih znanstvenih istraživanja do poboljšanja tretmana i povećane društvene osviještenosti o raku prostate'' koji je ušao među deset finalista natječaja Moj Zaba Start 2019 u području 'Kultura i znanost'.

Pet žena okupljenih u ovom projektu su znanstvenice IRB-a dr. sc. Ivana Samaržija, voditeljica projekta, i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, voditeljica Laboratorija za staničnu biologiju i prijenos signala te predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a, te liječnice KBC Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Ana Fröbe i dr. sc. Angela Prgomet Sečan iz Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu te prof. dr. sc. Majda Vučić iz Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju.

''Realizacija našeg projekta pridonijet će temeljnom znanju o raku prostate, točnije identifikaciji novih, potencijalnih meta u liječenju raka prostate u kombinaciji s radioterapijom. Povrh toga, cilj nam je podići svijest o važnosti pregleda kojim se rak prostate otkriva u ranoj fazi s obzirom da je, većinom zbog neinformiranosti, u Hrvatskoj stopa smrtnosti bolesnika s rakom prostate bitno veća nego u drugim europskim zemljama.'' – ističe dr. Samaržija.

''Projekt ima međunarodni karakter jer su u njega uključene još dvije znanstvene grupe, jedna iz Njemačke koja se bavi istraživanjima terapije raka prostate radioterapijom i druga iz Velike Britanije koja je vodeća grupa u svijetu u području istraživanja adhesoma integrina, potencijalnog izvora novih ciljnih molekula u borbi protiv raka prostate, koje u ovom projektu i proučavamo.

S obzirom na to, projekt će povećati vidljivost hrvatske znanosti u europskom istraživačkom prostoru i omogućiti nam korištenje znanstvene opreme u navedenim institucijama koje mi u Hrvatskoj ne posjedujemo.'' – objašnjava dr. Ambriović Ristov.

Dodana vrijednost ovog projekta je suradnja s kliničarima iz KBC Sestre milosrdnice koja će  omogućiti izravnu potvrdu znanstvenih hipoteza u kliničkom okruženju.

''Karcinom prostate je izrazito heterogena bolest i pronalaženjem ciljanih markera omogućuje se i ciljano liječenje kojim se produžuje preživljenje, a izbjegavaju ozbiljne nuspojave liječenja.'' – ističe dr. Fröbe.  

Konačno, ovaj projekt doprinijet će edukaciji šire društvene zajednice o važnosti rane dijagnostike raka prostate za što učinkovitije liječenje.

Jedan od ključnih ciljeva projekta je objasniti široj populaciji kako samo udruživanjem temeljnih i kliničkih znanstvenih istraživanja možemo doći do poboljšanog liječenja i povećane društvene osviještenosti o raku prostate.

Loading the player ...

Kontaktirajte nas

Više informacija

Andreja Ambriović Ristov

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.