Prijeđite na glavni sadržaj

Površinski mikrosloj mora – ključna poveznica mora i atmosfere

28.4.2017.
Površinski mikrosloj mora – ključna poveznica mora i atmosfere

Foto: Nur Ili Hamizah Mustaffa.

Nedavno se u Njemačkoj okupio međunarodni tim znanstvenika kako bi po prvi put proveo ispitivanje ekstremno osjetljivog površinskog mikrosloja mora u noćnom periodu. U eksperimentu su na poziv njemačkih organizatora sudjelovale i znanstvenice IRB-a dr. Blaženka Gašparović i dr. Sanja Frka Milosavljević iz Laboratorija za biogeokemiju mora i atmosfere, Zavoda za istraživanje mora i okoliša.

Površinski mikrosloj mora predstavlja jednu od najvećih prirodnih granica faza na Zemlji. Kao međufazno područje, ono je od ključnog značaja u svim procesima izmjene plinova, čestica i energije između mora i atmosfere koji imaju direktan utjecaj na zemljinu klimu.

Mikrosloj je i životni okoliš morskih organizama koji posredno sudjeluju u procesima izmjene, a njihov se utjecaj može značajno razlikovati tijekom dana i noći.

Zajednički eksperiment koji je proveden u zaljevu Jada u Sjevernom moru imao je za cilj odgovoriti na pitanja: Postoje li značajne fluktuacije sastava i metaboličke aktivnosti mikrobiološke populacije tijekom dana i noći u površinskom mikrosloju mora? Da li njihova aktivnost značajno utječe na izmjenu kisika i ugljikova dioksida između mora i atmosfere? Do koje mjere biološki, fizikalni i (foto)kemijski procesi definiraju količinu i svojstva atmosferskih lebdećih čestica (aerosola) iznad morske površine značajnih za stvaranje oblaka?

Eksperiment je uključivao zahtjevno uzorkovanje površinskog mikrosloja noću i danju kao i paralelno uzorkovanje atmosferskih aerosola. U eksperimentu je uz dva istraživačka broda (Otzum i Senckenberg), korištena i posebna plutajuća bova opremljena senzorima kao i katamaran na daljinsko upravljanje za uzorkovanje površinskog mikrosloja.

Ispitivanja su provedena u sklopu projekta „MILAN“ (Sea-surface microlayer functioning during the night), a poziv našim znanstvenicama došao je na temelju dugogodišnjeg rada na problematici površinskog mikrosloja mora te kao nastavak započete suradnje u sklopu COST akcije 735 program (What is the sea surface microlayer? Towards a unified physical, chemical and biological definition of the air-ocean interface) te SCOR (Scientific Committee on Oceanic Research) radne grupe (Sea surface microlayer).

Interdisciplinarni tim stručnjaka uključivao je znanstvenike iz Njemačke, Kostarike, Hrvatske, Velike Britanije, Švedske, Španjolske, Poljske, Italije i Danske. Eksperiment je financiran putem potpore Europskog istraživačkog vijeća (European Research Council Starting Grant), sredstvima Sveučilišta Oldenburg, Senckenberg Instituta te projektom NEWFELPRO Marie Curie FP7-PEOPLE-2011-COFUND.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.