Prijeđite na glavni sadržaj

Poziv startupima: Dođite u naš 'one-stop-shop'!

S predstavljanja Europskog digitalnog inovacijskog centra AI4Health.Cro projektni konzorcij poslao je poziv inovatorima!
20.4.2023.
Poziv startupima: Dođite u naš 'one-stop-shop'!

Inovatori, startupi, zdravstveni stručnjaci, znanstvenici i poduzetnici jučer su se u velikom broju okupili na lansiranju Europskog digitalnog inovacijskog centra (EDIH) AI4Health.Cro - umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu.

AI4Health.Cro je neprofitni, javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju (AI) vidi kao ključnu za napredak zdravstva. Konzorcij okuplja 15 partnera uz koordinatora Institut Ruđer Bošković (IRB), a financira se s 2,9 milijuna eura u sklopu programa Digitalna Europa te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u jednakim omjerima, u trajanju od tri godine.

Cilj događanja, kojeg je u ime konzorcija organizirao IRB, bio je predstaviti projekt AI4Health.Cro svim relevantnim dionicima, budućim korisnicima i medijima, te pružiti startupima i malim i srednjim poduzećima više informacija o AI4Health.Cro Hubu i kako im može pomoći u sigurnom testiranju AI tehnologija u zdravstvu, a za dobrobit pacijenata, liječnika i čitavog zdravstvenog i startup ekosustava.

U sklopu 'male pokazne AI klinike' koju je organizatori sastavili posebno za ovu priliku, projektni partneri predstavili su neinvazivnu AI tehnologiju mjerenja protočnosti krvnih žila, digitalnu asistenticu Megi za prevenciju i praćenje kardiovaskularnih bolesti, Cardiomatics tehnologiju za AI analize EKG-a, prijenosni uređaj SAVVY EKG za dugotrajno i precizno praćenje srčanog ritma i detekciju odstupanja, MESI mTablet koji olakšava liječnicima kompletnu medicinsku obradu, te naprednu speech-to-text tehnologiju.

Startupima nudimo sve na jednom mjestu!

Zdravstveni sustavi diljem Europske unije suočavaju se porastom kroničnih bolesti, nedostatkom osoblja i dugim listama čekanja. Istraživanja potvrđuju da primjena umjetne inteligencije u zdravstvu ima potencijal osloboditi do 1,944 milijuna sati godišnje liječnicima te spasiti od 380.000 do 403.000 života godišnje.

"Osnovni cilj ovog projekta je iskoristiti prednosti AI tehnologija za dobrobit hrvatskog zdravstva, istaknula je dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica projekta AI4Health.Cro te naglasila kako je AI4Health.Cro hub zapravo 'one-stop-shop' koji pruža četiri vrste usluga: testiranje prije ulaganja, potporu u pristupu investicijama, inovacijski ekosustav i umrežavanje, te razvoj znanja i vještina. Ako želimo biti u vrhu Europe, ne možemo čekati razvoj akademskih programa, već razvijati vještine u hodu" istaknula je dr. Barešić.

Naime, kako bi uspješno primijenili neku novu AI tehnologiju u zdravstvu, startupi trebaju imati jasno definirani cilj, visokokvalitetne podatke, multidisciplinarnu stručnost, mogućnost testiranja prije ulaganja, i to stvarnom okruženju. Uz navedeno, moraju razmatrati etičke implikacije, osigurati integraciju u postojeće sustave, te osigurati prihvaćanje tehnologije od strane korisnika odnosno liječnika, medicinskog osoblja i pacijenata.

''Mi im omogućavamo sigurno testiranje njihovih tehnologija u suradnji s klinikama i bolnicama kako bi se dizajnirana rješenja prilagodila potrebama krajnjih korisnika,'' objasnila je dr. Barešić.

Uz IRB, partneri na projektu AI4Health.Cro su: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Klinika Magdalena, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar- ZICER, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke Ericsson Nikola Tesla, IN2 i NEWTON Technologies Adria.

Projektni partneri iz privatnog i javnog sektora omogućuju korisnicima pristup multidisciplinarnim ekspertizama u području procjene digitalne zrelosti tehnologije, podršku kod razvoja i prilagodbi tehnologije potrebama korisnika, podršku kod transfera tehnologija, ekspertizu poduzetničkih inkubatora u pisanju i vođenju projekata, pristup programima financiranja, te ekspertizu u području etičke i pravne regulative.

Dodatno, zahvaljujući udruzi CroAI, koja je jedan od ključnih partnera na projektu i koja kontinuirano provodi istraživanje AI tržišta u Hrvatskoj od 2020. godine, konzorcij ima pregled svih dionika na tržištu umjetne inteligencije u stvarnom vremenu. Povrh toga, CroAI u sklopu huba AI4Health.Cro ima ulogu u umrežavanju svih dionika unutar ovog sustava kroz različite matchmaking and networking događanja te će, uz ostale partnere, sudjelovati u kreiranju plana edukacija i radionica te njihove provedbe.

Testiranje u ranoj fazi

''Klinika Magdalena je nositelj 'test before invest' radnog paketa, čiji je zadatak organizirati selekciju i testiranje inovativnih tehnologija s ciljem ostvarenja najvećeg potencijala i utjecaja na zdravstveni sustav Hrvatske i EU-a. Testiranje inovativnih ideja u ranoj fazi razvoja u zdravstvenoj industriji je izazovno, jer su tehnologije obično neprilagođene kliničkim procesima i često se razvijaju bez kontakta s pacijentima. Važno je da tehnologija bude regulirana, ima dokazane kliničke benefite i integrirana s postojećim kliničkim procesima kako bi se postigao uspjeh u digitalnom zdravstvu u Europi,'' istaknula je dr. sc. Nina Šesto, projektna koordinatorica za zdravstvu i pomoćnica ravnatelja u Klinici Magdalena.

Newton Technologies Adria koji je razvio sustav za pretvaranje govora u tekst, a koji, između ostalog, ima specijalizaciju u medicini, primjer je uspješne primjene umjetne inteligencije u zdravstvu. Kako je objasnio direktor Marko Poljak, oni će savjetovati zainteresirane startupe, usmjeriti ih kako bi našli 'early adoptere', složiti tržište, te im pomoći ukazujući na potencijalne greške u poslovnim koracima. Uloga Ericssona Nikola Tesla u projektu je u provođenju usluga testiranja inovacija prije ulaganja te edukacija.

IN2 grupa ima više godišnju ekspertizu u području digitalizacije zdravstva, od mobilnog elektroničkog medicinskog kartona kojeg su uveli gotovo prije deset godina, do mobilnog pristupa sustavu za sestre i liječnike. Raspolažu s velikom bazom korisnika u zdravstvu koji svakodnevno koriste njihove sustave. U sklopu huba AI4Health.Cro imaju ulogu omogućiti komunikaciju s podacima koji su prikupljeni u bolničkim ustanovama odnosno startupima omogućiti pristup standardiziranim i anonimiziranim podacima uz tehničku podršku i edukaciju. 

A upravo je problem prikupljanja, zaštite te pristupa podatcima generirao najviše pitanja na panelu koji je održan u sklopu drugog dijela programa.

Kako ćemo isporučiti startapima sve što im treba? 

Kako bi odgovorio na ovo pitanje, AI4Health.Cro tim je na panelu, koji je moderirala Antonija Bilić Arar, novinarka i urednica na tehnološkom portalu Netokracija, okupio ugledne stručnjake. Svoja iskustva i znanja podijelili su mr. sc. Hrvoje Belani načelnik Sektora za implementaciju i unaprjeđenje informacijskih sustava, Uprave za e-zdravstvo Ministarstvo zdravstva, dr. sc. Nina Šesto, pomoćnica ravnatelja Klinika Magdalena te AI4Health.Cro koordinatorica za zdravstvo, Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Centar, Marko Poljak, direktor Newton Technologies Adria, Marijana Šarolić Robić, potpredsjednica udruge CRO Startup i odvjetnica te Matija Nakić, suosnivačica startupa Farseer i potpredsjednica Udruge CroAI.

Panel je započeo pregledom tehnologija koje se koriste u Klinici Magdalena i Domu zdravlja Zagreb – Centar, a  istaknuto je i kako se Ministarstvo zdravstva raduje proaktivnoj naravi ovog projekta i dijalogu.

Hrvoje Belani, naglasio je kako je za razvoj umjetne inteligencije ključan pristup podacima. Rekao je kako će se EU pobrinuti da se prilikom tog korištenja poštuju sva pravila zaštite privatnosti. Naveo je kako se globalno se radi na izgradnji sustava za korištenje umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini, te da je tu potrebu prepoznalo i Ministarstvo zdravstva.

Matija Nakić i Marijana Šarolić Robić naglasile su da AI nije neka 'vilinska prašina' kojom se rješavaju svi problemi, već koristan alat. Međutim, kako bi se ovaj alat efektivno koristio najvažnije je posložiti podatke, jer bez njih nema dobrog AI-a.

To je ujedno identificirano i kao glavni problem primjene AI tehnologije, a istaknuto je i kako je pravi potencijal EDIH-a u tome što se već na ovom prvom okruglom stolu pokrenuo dijalog, i to upravo sa startupima, od onih koji su već uspješno prošli kroz taj proces, do onih u raznim ranijim fazama.

''Potencijal je identificiran, imamo tri godine za napraviti velike stvari,'' zaključila je dr. sc. Nina Šesto projekta koordinatorica za zdravstvo.

Hvala vam, pred nama je velika odgovornost!

Zanimljivom panelu prethodila je prezentacija projekta i uvodna obraćanja. U svojem uvodnom obraćanju ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith istaknuo je: ''Naša najveća snaga u ovom projektu su naši partneri iz tehnologije, akademije te javnog sektora i to iz Splita, Rijeke, Zagreba i Krapinskih Toplica''. Dr. Smith pozvao je startupove i inovatore da se pridruže projektnom timu na ovom uzbudljivom putu i omoguće građanima da iskuse sve prednosti korištenja novih tehnologije poput umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini.

''Pametne industrije predstavljaju pokretač gospodarstva. Preduvjet je suradnja vlade, iskusnih tvrtki, startupa i akademske zajednice. Kako ćemo napredovati i kako ćemo se pozicionirati u brzorastućem svijetu inovacija i tehnološkog napretka ovisi isključivo o nama. Vi, kao startupi donosite jedinstvenu perspektivu i vještinu i radujemo se suradnji sljedećih godina'', rekao je dr. Smith.

Podsjetio je na rezultate koje je IRB do sad postigao, njegovu bogatu povijest i uspješne transfere tehnologije u gospodarstvo i industriju. U zaključku je dr. Smith zahvalio svim partnerima na povjerenju koje su ukazali IRB-u kao koordinatoru projekta. '''Osjećam ponos i veliku odgovornost kao ravnatelj Instituta koji ima vrlo ozbiljan zadatak koordinirati ovakav projekt,'' rekao je dr. Smith. 

Okupljenima se videoporukom obratio i Sandro D'Elia iz Europske komisije, koji je pojasnio ulogu i zadaću mreže EDIH-ova te poželio konzorciju uspjeh na ovom projektu.

U ime ministra zdravstva uzvanike je pozdravio mr. sc. Hrvoje Belani koji je istaknuo kako je Ministarstvo zdravstva prepoznalo potrebu primjene umjetne inteligencije u zdravstvu te je s IRB-om i partnerima okupljenima u konzorcij AI4Health.Cro pripremilo ovaj projekt koji je Europska komisija visoko ocijenila i odlučila sufinancirati.

''Svi ovi napori u skladu su s vizijom EU-a u stvaranju baza podataka, koji bi omogućili građanima da raspolažu sa svojim medicinskim podacima u zemlji i na području EU, ali i medicinskim ustanovama da koriste podatke za razvoj novih tehnologija i medicinskih zahvata i postupaka,'' zaključio je mr. sc. Belani.

U  ime Ministarstva znanosti i obrazovanja sudionike je pozdravio dr. sc. Hrvoje Meštrić. Uloga posrednika između zdravstvenih ustanova i tvrtki u razvoju i preuzimanju digitalnih zdravstvenih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji stvoriti će AI4Health.Cro respektabilnim europskim sjedištem za digitalne inovacije u zdravstvu,'' istaknuo je dr. Meštrić.

U svojem obraćanju državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović osvrnuo se ulogu EDIH-ova, kojih je u Hrvatskoj četiri, te naveo kako će EDIH AI4Health.Cro svojim aktivnostima dati značajan doprinos u područjima digitalizacije medicine i zdravstva, s posebnim fokusom na umjetnu inteligenciju i računarstvo visokih performansi, odnosno pružanje usluga malom i srednjem poduzetništvu i javnom sektoru.

''S obzirom na to da je u okviru Programa Digitalna Europa predviđeno da Komisija osigura do 50 posto ukupne vrijednosti projektnih aktivnosti, važno je naglasiti da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja osiguralo preostalih 50 posto vrijednosti kroz nacionalno sufinanciranje projekata u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. za sva četiri hrvatska EDIH-a,'' zaključio je državni tajnik Bujanović te najavio svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti EDIH-ova koje će se održati 25. travnja u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Uz hub AI4Heaalth.Cro u Hrvatskoj su aktivna još tri EDIH-a. To su CROBOHUB++ kojeg koordinira FER, Sveučilište u Rijeci koordinator je EDIH Adria, te EDIH JURK čiji je nositelj Inkubator Pismo iz Novske.

Projekt financira Europska unija u sklopu programa NextGenerationEU. Projekt je sufinancira Europska unija iz programa Digitalna Europa (DIGITAL).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.