Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje direktora Instituta Jožef Stefan prof. dr. sc. Jadrana Lenarčiča

17.2.2012.

U sklopu ciklusa Eminentni znanstvenici na IRB-u prof. dr. sc. Jadran Lenarčič, direktor Instituta "Jožef Stefan", Slovenija održat će predavanje pod naslovom Jožef Stefan Institute - Between Science and Technology u srijedu, 22. veljače 2012. godine s početkom u 11 sati u predavaonici III. krila.

Prof. dr. Jadran Lenarčič rođen je 1955. godine u Kopru gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Fakultetu za elektroniku u Ljubljani je diplomirao (1979.), magistrirao (1981.) i obranio doktorsku disertaciju pod naslovom „Sinteza manipulacijskih robota“ (1986.). Godine 1979. počinje raditi na Institutu Jožef Stefan u Ljubljani, gdje je 2001. godine izabran za znanstvenog savjetnika, a 2005. godine za ravnatelja instituta. Profesor je na Fakultetu za elektroniku, Sveučilišta u Ljubljani, a predaje i na Sveučilištu Nova Gorica, Međunarodnoj poslijediplomskoj školi Jožef Stefan i na Sveučilištu Bologna u Italiji.

Redovni je član Slovenske akademije inženjerstva čiji je trenutno predsjednik, dopisni član Akademije znanosti u Bologni i član Društva slovenskih likovnih umjetnika. Inicirao je i predsjeda serijom međunarodnih simpozija pod nazivom „Advances in Robot Kinematics“ koji se održavaju svake dvije godine u različitim zemljama svijeta, a kroz koji su po prvi put predstavljena brojna otkrića iz područja robotske kinematike u svijetu.

Glavna područja istraživanja kojima se prof. dr. Lenarčić bavi su robotika, osobito robotska kinematika, biorobotika i humanoidni roboti. Jedan od njegovih najznačajnijih znanstvenih priloga su nove metode modeliranja i simulacije robotske kinematike i dinamike prostornih mehanizama te uvođenje novih matematičkih kriterija za vrednovanje i optimizaciju mehanizama kretanja gornjih ekstremiteta kod ljudi matematičkim modelima. Član je uredništva brojnih međunarodnih časopisa, uredio je devet knjiga na temu dostignuća u robotskoj kinematici, a dao je i doprinos u nekoliko međunarodnih enciklopedija. Također, član je Izvršnog odbora Međunarodne federacije za teoriju strojeva i mehanizama i Udruženja europskih istraživačkih instituta (EARTO), vijeća Europske mreže robotike i Udruge europskih inženjerskih akademija (EUROCASE).

Predavanje direktora Instituta Jožef Stefan prof. dr. sc. Jadrana Lenarčiča

prof. dr. sc. Jadran Lenarčić

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.