Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje nobelovca Jean Marie Lehna na IRB-u

15.5.2012.
Predavanje nobelovca Jean Marie Lehna na IRB-u

Prof. Jean Marie Lehn

Pozivamo vas na predavanje dobitnika Nobelove nagrade za kemiju prof. Jean Marie Lehna pod naslovom Perspectives in Chemistry: From Supramolecular Chemistry towards Adaptive Chemistry koje će se održati u utorak 22. svibnja, u predavaonici III. krila na Institutu Ruđer Bošković, s početkom u 10 sati.

Nobelovu nagradu za kemiju (1987) prof. Lehn dobio je za svoja istraživanja o kemijskom temelju za "molekularno prepoznavanje" koje igra fundamentalnu ulogu u biološkim procesima. Tijekom godina njegov rad ga je doveo do definiranja novog polja kemije nazvanog "supramolekularna kemija" koje se bavi složenim entitetima koji nastaju udruživanjem dvije ili više kemijskih vrsta, a koje se drže zajedno pomoću ne-kovalentnih intermolekulskih sila. Nakon toga, polje "supramolekularne kemije" razvilo se u kemiju "samoorganizacijskih" procesa i u "adaptivnu kemiju".

Tijekom godina, u znanstvenoj karijeri, prof. Lehn surađivao je s više od 300 suradnika iz dvadesetak zemalja što je rezultiralo s oko 800 objavljenih publikacija i stručnih radova, kao i dvije knjige. Uz dobivanje Nobelove nagrade, vrijedno je istaknuti da je prof. Lehn 1980. godine izabran za profesora na uglednom Collège de France, a dobitnik je i niza nagrada: Commander of the Légion d'Honneur (1996), Officer of the Ordre National du Mérite (1993), Knight of the Ordre des Palmes Académiques (1989), Österreichisches Ehrenzeichen für Wissenschaft und Kunst (first class, 2001) i ISA Medal for Science (2007).

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.