Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje prof. dr. Vlaste Bonačić-Koutecký na IRB-u

20.1.2011.

U sklopu ciklusa predavanja Eminentni znanstvenici na IRB-u, eminentna znanstvenica prof. dr. Vlasta Bonačić-Koutecký sa Sveučilišta Humboldt (Berlin) i Interdisciplinarnog centra za naprednu znanost i tehnologiju (ICAST) na Sveučilištu u Splitu održat će 25. siječnja, s početkom u 13 sati u predavaonici III. krila na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predavanje pod naslovom Metallic clusters as building blocks for optical and catalytic materials.

Prof. dr. Vlasta Bonačić-Koutecký ugledna je svjetska znanstvenica hrvatskog podrijetla koja je znanstvenu karijeru započela kao znanstveni suradnik na IRB-u. Doktorski studij završila je na Sveučilištu Johns Hopkins u SAD-u, a nakon postdoktorskog studija na Sveučilištu Yeshiva u New Yorku počinje raditi kao profesorica teorijske kemije na Sveučilištu Freie u Berlinu. Od 1994. godine radi kao profesorica fizičke i teorijske kemije na Humboldtovom Sveučilištu u Berlinu. Kao gostujući profesor boravila je na brojnim europskim, američkim i japanskim sveučilištima. 2009. godine Sveučilište Claude Bernard iz Lyonea dodijelilo joj je počasnu titulu doctor honoris causa. 2010. godine pokrenula je Interdisciplinarni centar za naprednu znanost i tehnologiju (ICAST) na splitskom Sveučilištu. Ona je autor preko 200 znanstvenih radova u vrhunskim znanstvenim časopisima. Ti radovi su citirani više od 6500 puta što ju svrstava u red najcitiranijih hrvatskih znanstvenika.

Prof. Vlasta Bonačić-Koutecký slovi kao pionir područja teorijeske fotokemije na kojem je dala mnoge fundamentalne doprinose. Jedno od najpoznatijih otkrića Prof. Bonačić-Koutecký jest spoznaja uloge stožastih presijeka u fotokemijskim procesima, naprimjer u procesu vida. Ta otkrića su otvorila nova područja u fotokemiji te omogućila razumijevanje ultrabrzih molekularnih reakcija. Nadalje, Prof. Vlasta Bonačić-Koutecký je prepoznala jedinstvena svojstva malih metalnih nanočestica (klastera) kao što su otkriće pojačanja apsorpcije i emisije u hibridnim sistemima između nanočestica i biomolekula što predstavja bazu za primjenu tih malih metalnih nanočestica u bioanalitici te biomedicini. Istovremeno je njezin istraživački rad karakteriziran intenzivnom suradnjom njene grupe i brojnih eksperimentalnih istraživačkih timova koja je poznata i visoko cijenjena internacionalno. Danas njezin istraživački rad ima nekoliko glavnih smjernica: ab initio kvantna kemija i dinamika; kontrola kemijskih reakcija posebno oblikovanim laserskim pulsevima; optičke svojstva hibridnih sistema s malim metalnim klasterima kao i odnos strukture i reaktivnosti klustera oksida metala u cilju dizajniranja i razvijanja katalitičkih nanomaterijala. Tijekom svoje karijere stavljala je poseban naglasak na promociju mladih talentiranih znansvenika što je rezultiralo brojnim uspješnim znanstvenim karijerama.

Predavanje prof. dr. Vlaste Bonačić-Koutecký na IRB-u

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.