Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje prof. dr. Zlatka Bačića na IRB-u

20.1.2011.

U sklopu ciklusa predavanja Eminentni znanstvenici na IRB-u, svjetski ugledni znanstvenik prof. dr. Zlatko Bačić sa Sveučilišta u New Yorku održat će 28. siječnja, s početkom u 13 sati u predavaonici III. krila na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predavanje pod naslovom Squeezing hydrogen molecules in tight places: energetics, quantum dynamics, Raman, and inelastic neutron scattering spectroscopy.

Prof. dr. sc. Zlatko Bačić ugledni je znanstvenik iz područja teorijske i računalne kemije i kemijske fizike. Diplomirao je na Kemijskom odjelu Prirodoslovno-Matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorski studij iz teorijske kemije je završio na Sveučilištu Utah u Salt Lake Cityu, SAD. Nekoliko godina proveo je na postdoktorskom usavršavanju na Max-Planck Institutu u Goettingenu, Hebrejskom Sveučilištu u Jeruzalemu, Sveučilištu Chicago, i Los Alamos Nacionalnom Laboratoriju. U tom periodu boravio je također i na Institutu za Fiziku u Zagrebu. 1988. godine izabran je za docenta na Odjelu za kemiju Sveučilišta New York u New Yorku, gdje kao redovni profesor radi i danas. Kao gostujući profesor boravio je na Max-Planck Institutu u Goettingenu, Sveučilištu Bern, ETH u Zürichu, i Institutu Ruđer Bošković (kao Fulbright Scholar). Sada je višegodišnji gostujući profesor na Sveučilištu East China Normal u Šangaju, a od travnja ove godine i na Technionu u Haifi, Izrael.

Dao je izuzetne doprinose teoriji dinamike i spektroskopije višeatomskih molekula sa vibracijama velikih amplituda, slabo vezanih molekulskih grozdova, i molekula vodika u nanometarskim šupljinama raznih materijala. Kao priznanje za ta dostignuća, 2009 izabran za Fellow of the American Physical Society. Autor je 101 znanstvenog rada koji su objavljeni u vrhunskim znanstvenim časopisima, a isti su citirani više od 3700 puta.

Predavanje prof. dr. Zlatka Bačića na IRB-u

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.