Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje prof. dr. sc. Branimira Šikića na IRB-u

5.11.2009.

U utorak, 10. studenog 2009. godine s početkom u 11 sati u predavaonici III. krila na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička 54. prof. dr. sc. Branimir I. Šikić, zamjenik ravnatelja Stanford Centra za rak i direktor Odjela za klinička ispitivanja pri Sveučilištu Stanford te profesor medicine na Zavodu za onkologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, održat će predavanje na temu: Predictive Biomarkers for Cancer Therapy: Steps Towards Personalized Medicine.

Profesor Šikić jedan je od vodećih onkologa i znanstvenika u području farmakologije protutumorskih lijekova u svijetu. Njegovo istraživanje obuhvaća spektar od molekularnih i genetičkih pristupa u istraživanju stanica raka do kliničkih ispitivanja na pacijentima oboljelim od raka. Laboratorij profesora Šikića istražuje mehanizme rezistencije stanica raka na lijekove kao doprinos razvoju učinkovitije terapije u liječenju karcinoma. Trenutno, njegovo istraživanje obuhvaća molekularne i genetičke studije rezistencije na lijekove u staničnim modelima kao i Faze I i II kliničkih ispitivanja novih antitumorskih lijekova, uključujući multikinazne inhibitore, proapoptotske lijekove i nove kombinacije ciljanih lijekova s uobičajenom kemoterapijom.

Profesor Šikić svojim je istraživanjima dao izniman znanstveni i klinički doprinos u shvaćanju problema rezistencije stanica raka na širok spektar lijekova. U svojem predavanju govorit će o primjeni novih biomarkera u antitumorskim terapijama. Naime, biomarkeri ne samo da omogućuju ranu dijagnozu, nego i mjerenje koliko su učinkovite neke terapije, poput lijekova koji se izdaju na recept, kemoterapija i zračenja, i to uz pomoć mjerenja učinka liječenja na indikatore bolesti. Primjena novih biomarkera omogućit će usmjeren razvoj lijekova, kliničkih istraživanja, praćenja i evaluacije ishoda te time doprinijeti afirmaciji personalizirane medicine.

Predavanje prof. dr. sc. Branimira I. Šikića četvrto je u sklopu ciklusa predavanja Eminentni znanstvenici na IRB-u koji jednom mjesečno okuplja znanstvenike Instituta Ruđer Bošković kao i predstavnike šire hrvatske znanstvene zajednice te im pruža priliku da se susretnu s vodećim hrvatskim i svjetskim znanstvenicima i stručnjacima.

Predavanje prof. dr. sc. Branimira Šikića na IRB-u

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.