Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje profesora Helmuta Schwarza na IRB-u

26.8.2009.

U ponedjeljak, 31. kolovoza 2009. godine s početkom u 11 sati u predavaonici III. krila na Institutu Ruđer Bošković, predsjednik Zaklade Alexander von Humbold Prof. Dr. Drs. h. c. Helmut Schwarz, profesor na Institutu za kemiju pri Tehničkom fakultetu u Berlinu te član Međunarodnog znanstvenog savjeta IRB-a održat će predavanje na temu: Ligand and Cluster-size Effects in Metal-mediated Activation of Methane: A Cold Approach to a Hot Problem. Tijekom svoje posjete Hrvatskoj profesor Schwarz sastat će se i s predstavnicima Kluba hrvatskih humboldtovaca.

Profesor Helmut Schwarz jedan je od vodećih kemičara u svijetu. Znanstvenu karijeru započeo je na Tehničkom fakultetu u Berlinu, gdje je 1978. godine izabran za profesora organske kemije. Bio je gostujući profesor na brojnim istraživačkim institucijama diljem svijeta, uključujući Cambridge, Jeruzalem i Haifu, Lausanne, Canberru, Innsbruck te Pariz i Strasbourg. Od 2001. – 2007. godine obavlja dužnost potpredsjednika Njemačke zaklade za znanstvena istraživanja (DFG) da bi u siječnju 2008. preuzeo dužnost predsjednika Zaklade Alexander von Humblodt. Profesor Schwarz ugledni je član brojnih akademija i međunarodnih znanstvenih tijela, između ostalih Njemačke akademije znanosti (Leopoldina), Akademije znanosti u Berlinu, Academia Europaea u Londonu, Akademije znanosti u Göttingenu te Akademije znanosti u Tallinu, a bio je jedan od prvih članova koji su primljeni u Akademiju znanosti i umjetnosti u Erfurtu kada je ponovno otvorena 1991. godine.

Za izniman znanstveni doprinos u temeljnim istraživanjima profesoru Schwarzu dodijeljena su brojna priznanja i nagrade, uključujući Otto Bayer nagradu za kemiju, nagradu Vant Hoff Kraljevske akademije znanosti u Amsterdamu, Zlatnu medalju Commenius koju mu je dodijelilo Sveučilište u Bratislavi, nagradu Erwin Schrödinger te nagradu Otto Hahn za fiziku i kemiju koju dodjeljuje Njemačko društvo za fiziku i kemiju. Profesor Schwarz dobitnik je i tri počasna doktorata Tehničkog instituta TECHNION u Haifi, Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu i Sveučilišta u Innsbrucku.

Predavanje profesora Helmuta Schwarza na IRB-u

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.