Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje profesora emeritusa Zvonimira Janka na IRB-u

17.6.2009.

Danas je na Institutu Ruđer Bošković prof. dr. sc. Zvonimir Janko, profesor emeritus na Institutu za matematiku pri Sveučilištu u Heidelbergu, vrsni hrvatskog znanstvenika i jedan od vodećih matematičara u području teorije grupa u svijetu održao predavanje na temu Kako kontrolirati kaos u konačnim p-grupama?.

Profesor Janko znanstvenu karijeru započeo je u Australiji (Canberra i Melbourne) gdje je u 60-tim godinama prošlog stoljeća izabran za redovitog profesora na Sveučilištu Monash u Melbourneu. U suradnji sa svojim australskim kolegama, 1964. godine dolazi do epohalnoga otkrića - prve Jankove sporadične jednostavne grupe J1. Od 21 otkrivene grupe do danas, počevši s prvom Jankovom grupom, profesor Janko otkrio je ukupno 4, a poznajemo ih kao Jankove sporadične jednostavne grupe Jn. Nakon australskih godina profesor Janko niz godina boravi u Sjedinjenim Američkim Državama na Ohio State University u Columbusu, u jakom središtu istraživanja teorije konačnih grupa, a početkom 70-tih godina, na poziv Sveučilišta u Heidelbergu, vraća se u Europu, gdje nastavlja sa svojim znanstvenim djelovanjem i istraživanjima u području teorije p-grupa o kojima ćete imati prilike čuti više na predavanju na IRB-u.

Svojim je otkrićem konačnih grupa profesor Janko zadužio povijest matematike, a svojim stalnim zalaganjem i posebnom brigom za hrvatske studente zadužio je čitavu hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu. Pod njegovim vodstvom izrađene su brojne disertacije u inozemstvu i u Hrvatskoj, a upravo je uz njegovu pomoć brojnim hrvatskim znanstvenicima omogućen boravak na njegovom Institutu za matematiku u Heidelbergu, gdje ih je pratio i vodio u daljnjem znanstvenom radu te im dao potporu i pri dodjeli stipendija. U godinama od 2000. do 2003. profesor Janko držao je predavanja na postdiplomskom studiju Matematičkog odjela PMF-a na kojima je studentima predstavio teoriju p-grupa.

Za izniman doprinos razvoju matematike u jugoistočnoj Europi profesor Janko nedavno je dobio i posebno priznanje najviših njemačkih znanstvenih ustanova (Njemačke rektorske konferencije, Deutsche Forschungsgemeinschaft).

Predavanje profesora Janka prvo je u sklopu ciklusa predavanja Eminentni znanstvenici na IRB-u koji se održava pod pokroviteljstvom ravnateljice Instituta dr. sc. Danice Ramljak. Ovaj ciklus predavanja jednom mjesečno okuplja znanstvenike Instituta Ruđer Bošković kao i predstavnike šire hrvatske znanstvene zajednice te im pruža priliku da se susretnu s vodećim hrvatskim i svjetskim stručnjacima.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.