Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje za javnost „Telomere i starenje“

9.3.2012.
Predavanje za javnost „Telomere i starenje“

Pozivamo vas na predavanje dr. sc. Ivice Rubelja “Telomere i starenje” koje će se održati u ponedjeljak 12. ožujka 2012. godine u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54 s početkom u 14 sati.

Američki znanstvenici Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider i Jack W. Szostak otkrili su da su telomere pokazatelji starosti u organizmu, za što su nagrađeni Nobelovom nagradom za medicinu 2009. godine. Ovo otkriće stimuliralo je razvoj novih terapeutskih strategija u liječenju zloćudnih bolesti i istraživanju procesa starenja.

Telomere su zaštitne strukture na krajevima kromosoma, koje se skraćuju sa svakom diobom stanice. Prekomjerno skraćivanje telomera uzrokuje stanično starenje, a upravo je akumulacija starih stanica u tkivima glavna značajka procesa starenja organizma. Kako se telomere također postupno skraćuju i tijekom čovjekovog života, moguće je statistički pratiti progresiju starenja u populaciji.

Skraćivanje telomera ovisi o više faktora poput genetičkog naslijeđa, socijalnih prilika i životnih navika, u prvom redu načinu prehrane, rekreacije i mentalnom zdravlju. Zbog toga duljina telomera i dinamika njihovog skraćivanja varira od osobe do osobe što ovo područje medicine čini vrlo zanimljivim.

Kontakt:

Ivica Rubelj, dr.sc.

predstojnik zavoda znanstveni savjetnik u trajnom izboru
Tel:
+385 1 457 1275
Interni broj:
1678
1623

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.