Prijeđite na glavni sadržaj

Predstavljanje rezultata strukturnog projekta 'Sinergijom do izvrsnosti u istraživanju i razvoju detektora, senzora i elektronike'

3.12.2018.
Predstavljanje rezultata strukturnog projekta 'Sinergijom do izvrsnosti u istraživanju i razvoju detektora, senzora i elektronike'

Institut Ruđer Bošković (IRB) i projektni tim  predstavljaju rezultate strukturnog projekta 'Sinergijom do izvrsnosti u istraživanju i razvoju detektora, senzora i elektronike' u sklopu kojeg će se na IRB-u otvoriti Centar za detektore, senzore i elektroniku. Događanje će se održati u srijedu, 5.  prosinca 2018. godine s početkom u 10:00 sati u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković (IRB), Bijenička 54, Zagreb.

Riječ je o prvom uspješno dovršenom projektu u Republici Hrvatskoj (RH) koji se financira u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a u provedbi Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) te Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Primarni je cilj ovog projekta bio da u sinergiji s projektom ''Expanding Potential in Particle and Radiation Detectors, Sensors and Electronics in Croatia'' (PaRaDeSEC) financiranog u sklopu programa OBZOR 2020 (ERA Chair) unaprijedi postojeću znanstveno-istraživačku infrastrukturu IRB-a za istraživanje, razvoj i testiranje detektora, senzora i pripadajuće elektronike.

Događanje je namjenjeno predstavnicima medija s akreditacijom te uzvanicima po pozivu. Molimo kolege novinare obavezno se akreditirajte putem poveznice.

Aktivnosti projekta sinergije uključivale su adaptaciju laboratorijskih prostora i nabavu većeg broja različitih instrumenata nužnih za istraživanje. Posebno nam je zadovoljstvo što su, zahvaljujući pojačanom angažmanu članova projektnog tima i institutskih službi, sve projektne aktivnosti uspješno izvršene u roku kraćem od šest mjeseci, iako je prvotno trajanje projekta bilo predviđeno 18 mjeseci, a time je ovaj projekt postao prvi uspješno dovršen projekt u RH financiran u sklopu ESIF-a u provedbi MZO-a i SAFU-a.

Istovremeno, u sklopu svečanosti predstavljanja rezultata projekta sinergije službeno ćemo otvoriti i Centar za detektore, senzore i elektroniku (CDSE) na IRB-u. Završetak formalnog procesa osnivanja CDSE a i početka njegovog rada u obnovljenim laboratorijskim prostorima koji su opremljeni suvremenom znanstvenom opremom podići će razinu istraživanja na IRB-u i omogućiti da se na najbolji način iskoristi znanje i ekspertiza inozemnih stručnjaka zaposlenih na projektu PaRaDeSEC, te pokrenu novi smjerovi istraživanja na IRB-u.

Projekt se u vrijednosti od skoro milijun i pol kuna financira sredstvima ESIF-a u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (OPKK), pri čemu je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) upravljačko tijelo odgovorno za upravljanje i provedbu OPKK-a, MZO posredničko tijelo prve razine, a SAFU posredničko tijelo druge razine.

Nakon službenog predstavljanja projekta, uzvanici i kolege novinari uputit će se u susjednu zgradu na otvaranje Centra te obilazak laboratorija, gdje će moći dobiti dodatne izjave znanstvenika i snimiti kadrove u laboratorijskim uvjetima.

NAPOMENA: Sadržaj najave za medije isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.