Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za nuklearnu fiziku

Mi istražujemo svojstva atomskih jezgara. Naša istraživanja su pretežno eksperimentalna a proučavamo građu jezgara, mehanizme nuklearnih reakcija, svojstva ekstremno vrućih i stlačenih jezgara i utjecaj nuklearnog medija na svojstva elementarnih čestica.

Laboratorij za nuklearnu fiziku

Naši rezultati imaju upliv na razumijevanje procesa u zvijezdama te je nuklearna astrofizika dio naših aktivnosti. Sudjelujemo u europskim i vaneuropskim međunarodnim suradnjama koristeći brojna strana, ali i IRB-ovo akceleratorsko postrojenje.

Kao članovi mreža ENSAR i HP3 velikih europskih akceleratorskih postrojenja korisnici smo radio-aktivnih i stabilnih snopova čestica u širokom rasponu energija. Članovi laboratorija su uključeni u suradnju CBM, jednu od četiri temeljne okosnice multidisciplinarnog postrojenja FAIR u izgradnji u Darmstadtu, trenutno najvećem međunarodnom projektu iz nuklearne fizike u svijetu.

Laboratorij vodi akceleratorsko postrojenje Cockcroft-Walton, odnodno neutronski generator na IRB-u.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.