Prijeđite na glavni sadržaj

Predstavljen projekt „Potpora vrhunskim istraživanjima centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore" vrijedan 38 milijuna kuna

Projektom će se osnažiti kapacitet za razvoj eksperimentalnih istraživanja u području fizike materijala i šire, a njime se stvara kvalitetna podloga za inovacije i transfer tehnologija u gospodarstvo
1.2.2018.
Predstavljen projekt „Potpora vrhunskim istraživanjima centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore" vrijedan 38 milijuna kuna

Na Institutu za fiziku (IF) predstavljen je projekt Znanstvenog centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore (CEMS) pod nazivom „Potpora vrhunskim istraživanjima centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore“ za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u vrijednosti od 37.990.359 kuna u cijelosti financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Osim predstavnika Instituta Ruđer Bošković (IRB) kao nositelja projekta te Instituta za fiziku kao glavnog partnera, predstavljanju su nazočili i pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo te predsjednik Uprave tvrtke KONČAR - Institut za elektrotehniku d.d. dr. sc. Siniša Marijan. 

Projekt se odnosi na jačanje kapaciteta Znanstvenog centra izvrsnosti (ZCI) za napredne materijale i senzore koji je ujedno i jedini nacionalni ZCI iz područja prirodnih znanosti s dominantnom orijentacijom na eksperimentalna istraživanja u četiri istraživačke jedinice: fizika i tehnologija ionskih snopova, novi funkcionalni materijali, grafen i srodne dvodimenzionalne strukture, te fotonika i kvantna optika. Tijekom petogodišnjeg razdoblja, njime će se značajno modernizirati oprema i proširiti ekspertiza novih generacija znanstvenika te raditi na sintezi naprednih materijala i struktura, posebno onih koji se mogu primijeniti i u drugim područjima temeljne i primijenjene znanosti, čime će se stvara podloga za inovacije i transfer tehnologija u gospodarstvo.

Uz adaptacije prostora laboratorija, od kojih se dva nalaze na IRB-u, a jedan na IF-u, projektom će se omogućiti i milijunska ulaganja u opremu sve četiri jedinice ZCI-ja. Važno je istaknuti da se neće nabavljati samo gotovi uređaji vrlo određene i ograničene namjene, nego će sredstvima biti nabavljene i različite komponente koje će se iskoristiti za različita unaprjeđenja i dizajn novih vrsta uređaja potrebnih u određenim fazama istraživanja čime će domaći stručnjaci izgraditi i jedinstvene uređaje koji će omogućiti jedinstvena i svjetski kompetitivna istraživanja na IRB-u i IF-u. 

„Usmjeravanjem istraživanja prema novim područjima razvoja te primjena detektora i senzora za znanstvena istraživanja, kao i razvoj novih tehnologija nužno mora biti popraćeno i investicijama u modernu opremu i jačanje ljudskih potencijala. Specifičnost CEMS-a je da će većina investicije u opremu biti usmjerena na gradnju novih jedinstvenih uređaja, i to u Hrvatskoj, često nedostupnih ili rijetko dostupnih i u snažnijim međunarodnim istraživačkim centrima. Ovaj pristup omogućuje i uključivanje malih visokotehnoloških domaćih tvrtki koje, iako malobrojne, mogu putem CEMS-a sudjelovati u dizajnu uređaja ili njihovih komponenti te dobiti pristup međunarodnom tržištu. Uz to, tu su još i razvoj senzora otpornih na zračenje na bazi dijamanta i silicij karbida, razvoj metoda fotonike za buduće kvantne tehnologije, te razvoj niza drugih funkcionalnih materijala širokih mogućnosti primjene“, izjavio je akademik Milko Jakšić s Instituta Ruđer Bošković te voditelj jedinice ZCI-ja za Istraživanje iz fizike i tehnologije ionskih snopova.

Specifičnost CEMS-a je da će većina investicije u opremu biti usmjerena na gradnju novih jedinstvenih uređaja, i to u Hrvatskoj, često nedostupnih ili rijetko dostupnih i u snažnijim međunarodnim istraživačkim centrima.

Projekt će omogućiti i zapošljavanje više od deset novih stručnjaka koji uključuju osam doktoranada, četiri poslijedoktoranda, kao i po jednog tehničara i administratora, a osigurana su i sredstva za školarine te daljnja usavršavanja u Hrvatskoj i inozemstvu, dok će na njemu ukupno raditi više od 40 stručnjaka zaposlenih u drugim zavodima koji sudjeluju u radu centra. Osim Instituta Ruđer Bošković i glavne partnerske ustanove Instituta za fiziku, članovi zajednice prijavitelja na ovom projektu uključuju Prirodoslovno - matematički fakultet i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci te KONČAR – Institut za elektrotehniku d.d.

„Znanstveni centar izvrsnosti CEMS i konkretno istraživačka jedinica Znanost o grafenu i 2D strukturama kojoj sam voditelj, koncipirana je na povezivanju znanstvenika unutar Instituta za fiziku s istraživačima Instituta Ruđer Bošković i Prirodoslovno - matematičkog fakulteta, za sinergijsko okrupnjavanje istraživanja na tematici dvodimenzionalnih materijala. Dodatno, CEMS centar potiče i šire povezivanje između pojedinih istraživačkih jedinica, čemu svjedoče nove suradnje i projektne prijave, primjerice na dodatne projekte strukturnih fondova za ulaganje u znanost i inovacije. Financiranjem putem europskih fondova dostupna su nam značajna sredstva što je i najbolji način da dodatno povećavamo kompetitivnost u već vrhunskim znanstvenim istraživanjima, uspješnost u prijavama na znanstvene i tehnološke projekte te ostvarimo konkurentnost za suradnju s gospodarstvom koje je orijentirano na visoke tehnologije“, izjavio je dr. sc. Marko Kralj, ravnatelj Instituta za fiziku i voditelj jedinice ZCI-ja za Istraživanje grafena i srodnih dvodimenzionalnih struktura.

Financijska sredstva dodijeljena su po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava „Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti“, financirana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Posredničko tijelo prve razine bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Sadržaj ove objave za medije isključiva je odgovornost IRB-a.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.