Prijeđite na glavni sadržaj

IRB-u dodijeljeno više od 74 milijuna kuna bespovratnih sredstava za vrhunska istraživanja znanstvenih centara izvrsnosti

Dodijeljena sredstva kroz ove projekte iskoristit će se za dodatno jačanje znanstvenih kapaciteta IRB-a, uključivanje novih znanstvenika, modernizaciju opreme, jačanje suradnje s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologija u gospodarstvo
5.10.2017.
IRB-u dodijeljeno više od 74 milijuna kuna bespovratnih sredstava za vrhunska istraživanja znanstvenih centara izvrsnosti

U Vladi Republike Hrvatske danas je svečano potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, kojim je Institutu Ruđer Bošković (IRB) dodijeljeno ukupno 74,9 milijuna kuna za dva projekta znanstvenih centara izvrsnosti osnovanih na Institutu. Sredstva su dodijeljena Znanstvenom centru izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro), i to za projekt „BioProspecting Jadranskog mora“ kojem je pripalo 36.941.965 kn, te Znanstvenom centru izvrsnosti za napredne materijale i senzore (CEMS), i to za projekt „Potpora vrhunskim istraživanjima Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore“ kojem je pripalo 37.990.359 kn. Ugovor je u ime IRB-a potpisao v.d. ravnatelja dr. sc. Stjepko Fazinić, a potpisivanju su nazočili i dr. sc. Milko Jakšić, jedan od voditelja CEMS-a te dr. sc. Marin Roje kao predstavnik BioProCro-a.

Projekt „BioProspecting Jadranskog mora“ odnosi se na jačanje kapaciteta Centra izvrsnosti za Bioprospecting mora pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož - Rakovac kroz provođenje vrhunskih interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora s ciljem dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Članovi zajednice prijavitelja na projektu uključuju Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odjel za biotehnologiju - Centar za visokopropusne tehnologije Sveučilišta u Rijeci, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu te Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku.

Tijekom pet godina trajanja, projektom će se ostvariti suradnja s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologije u gospodarstvo, a na njemu će izravno biti uključeno 64 znanstvenika koji su trenutno zaposleni u navedenim institucijama zajednice prijavitelja, od koji je 11 ključnih voditelja istraživačkih grupa. Također, predviđa se zapošljavanje 10 novih doktoranada te 10 novih poslijedoktoranada. Inače, BioProCro centar okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva, ekologije, a ovakva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinose inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Projekt „Potpora vrhunskim istraživanjima Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore“ odnosi se na jačanje kapaciteta za razvoj eksperimentalnih istraživanja u području fizike materijala i šire, a njime će se tijekom petogodišnjeg razdoblja značajno modernizirati oprema te proširiti ekspertiza novih generacija znanstvenika.

Dodjelom više od 74 milijuna kuna bespovratnih sredstava našem Institutu, Institut Ruđer Bošković ponovno se potvrdio kao vodeća hrvatska znanstvena institucija koja neprestano radi na iznimno značajnim projektima važnim ne samo za hrvatsku znanost, nego i za hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini, što je ponovno prepoznato i od strane Europske unije.

Inače, Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore jedini je nacionalni ZCI iz područja prirodnih znanosti s dominantnom orijentacijom na eksperimentalna istraživanja u kojem znanstvenici provode istraživanja u četiri istraživačke jedinice: fizika i tehnologija ionskih snopova, novi funkcionalni materijali, grafen i srodne dvodimenzionalne strukture, te fotonika i kvantna optika, a djeluje pod vodstvom dr.sc. Milka Jakšića, dr.sc. Marija Stipčevića i dr.sc. Mile Ivande s Instituta Ruđer Bošković, te dr.sc. Marka Kralja s Instituta za fiziku. Članovi zajednice prijavitelja na ovom projektu uključuju i Institut za fiziku, Prirodoslovno-matematički fakultet i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci te Končar – Institut za elektrotehniku d.d.

„Dodjelom više od 74 milijuna kuna bespovratnih sredstava našem Institutu, Institut Ruđer Bošković ponovno se potvrdio kao vodeća hrvatska znanstvena institucija koja neprestano radi na iznimno značajnim projektima važnim ne samo za hrvatsku znanost, nego i za hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini, što je ponovno prepoznato i od strane Europske unije. Tu bih istaknuo i dobivenu potporu od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te da osim ova dva projekta na kojima je nositelj, IRB sudjeluje u još pet projekata, što sve Ruđerovce čini iznimno ponosnima i dokazuje ključnu ulogu ove institucije za razvoj Hrvatske“, izjavio je nakon potpisivanja ugovora dr. sc. Stjepko Fazinić, v.d. ravnatelja Instituta Ruđer Bošković.

Sredstva su dodijeljena po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava „Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti“, financirana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Posredničko tijelo prve razine bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Najviši iznos moguće dodijeljene podrške za svaki projekt iznosio je 38 milijuna kuna, a osim ova dva projekta na kojima je nositelj, Institut Ruđer Bošković sudjeluje na još pet projekata u kojima je član zajednice prijavitelja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.