Prijeđite na glavni sadržaj

Preko dvije tisuće posjetitelja na otvorenom danu IRB-a

Potraga na čak 18 znanstvenih postaja i 14 predavanja na IRB-u dovela je posjetitelje do one najvažnije jezgre - jezgre znanja!
15.6.2015.
Preko dvije tisuće posjetitelja na otvorenom danu IRB-a

Preko 2000 posjetitelja uživalo je o danu otvorenih vrata Instituta Ruđer Bošković (IRB) u nizu interaktivnih pokusa, na predavanjima i u istraživačkim potragama koje su ruđerovci smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u 'tajnovitim' zgradama Instituta.

''Ja bih stalno išo tu..'' ili  ''Ovo mi je bio najbolji izlet i opet bih htjela doći.'' - samo su neki od brojnih oduševljenih komentara koje su oni najmlađi radoznalci zapisali u knjigu dojmova.

Ovakvo oduševljenje djece i roditelja ruđerovci su probudili ovogodišnjim cjelodnevnim programom dana otvorenih vrata kojeg su naslovili 'MISIJA IRB-a 2015: Potraga za jezgrama'.

Jezgre za kojima su posjetitelji tragali bile su uistinu raznovrsne od atomskih, anoksičnih do staničnih jezgara. Tako su posjetitelji mogli saznati da za ljubičastu boju pri dnu jezera i neugodan miris nije kriv Zmaj, već sumporovodik. Naučili su da je vodik plemeniti plin energetike budućnosti, saznali su da je nos naš najbolji spektroskop u prirodi koji bilježi titraje molekula mirisa i omogućava nam da razlikujemo citrusne od cvjetnih ili orijentalnih, te da su parfemi skupi zbog ekskluzivnih sastojaka koji su rijetki, poput nekih cvjetova. Saznali su kako prisluškivati razgovor među molekulama i biti u suživotu s bakterijama.

Neki od njih obukli su kute, naočale i rukavice i upustili se u ozbiljno znanstveno kemijanje te postali znanstvenici na jedan dan, a drugi su pak dešifrirali DNA. Neki su tražili metale u pitkoj vodi, nekima se dizala kosa na glavi kod akceleratora, drugi su otputovali u središte znanja ruđerove knjižnice gdje ih je pozdravljao simpatičan dinosaur.

Svakako, najveće iznenađenje događanja bio je interes za 'Ruđerovim znanstvenim kvizom' za koji se tražilo mjesto više. Uigrana ekipa ruđerovog kviza oduševila je jednako one velike i male pa su u kvizu zajedno sudjelovali osim srednjoškolaca i roditelji i djeca.

Zlatni sponzor - Orbico Beauty

Loading the player ...

Posjetitelje su u potrazi pratili likovi velikana hrvatske znanosti, poput Ruđera Boškovića ili Nikole Tesle, a najmlađima je na usluzi bio poznati profesor Baltazar u posebnom programu kojeg su za njih pripremili udruga prof. Baltazar i tim Znanstveno edukativno-zabavnog centra (ZEZ).

Osim fizičara, kemičara, biologa, medicinara, ekologa, ICT stručnjaka i knjižničara Instituta, na postajama su ih dočekivale studentske udruge i popularizatori znanosti. Studenti koji su svoje oduševljenje prenosili mališanima okupljeni su u udrugama Fizika ekspres, PRIMUS, udruzi studenata Hrvatskog kemijskog društva, udruzi studenata biologije – BIUS, a program su obogatili prijatelji otvorenih dana Hrvatsko origami društvo sa znanstvenim origamijem, Fora radionice i časopis Priroda.

Za sve one koji su izvan Zagreba ili su na bilo koji način bili spriječeni sudjelovati u ovoj avanturi IRB je u suradnji s CARNET-om omogućio prijenos predavanja. Prijenos predavanja na mreži je pratilo preko 300 korisnika.

A koja je to jezgra koju su posjetitelji nakon sedmosatne potrage pronašli i koju su ponijeli sa sobom kući? Odgovor je jednostavan - potraga na čak 18 znanstvenih postaja i 14 predavanja dovela je posjetitelje do one najvažnije jezgre - jezgre znanja!

Za pokazano znanje posjetitelji su bili i prikladno nagrađeni pa su neki sa sobom ponijeli mini znanstvene setove Clementoni, zahvaljujući pokroviteljstvu tvrtke Orbico, kako bi kod kuće mogli ponoviti naučeno. Neki su ponijeli parfeme s postaje spektroskopija mirisa kako bi uz pomoć citrusnih, orijentalnih ili cvjetnih mirisa mogli u sjećanje prizvati iskustvo i šarenilo znanstvenih pokusa zahvaljujući glavnom pokrovitelju događanja tvrtki Orbico Beauty d.o.o.

Osim toga, posjetitelji su tijekom potrage trebali sakupili 7 žigova znanja sa 7 različitih postaja i time si osigurati ulazak u završno izvlačenje za glavnu nagradu koje je održano u 17 sati, a  glavna nagrada Tablet Lenovo TAB A7 otišla je u Sisak. Sponzor nagrade je tvrtka Ruđer Inovacije d.o.o.

Dok su se opraštali s posjetiteljima ruđeovci su ih priupitali žele li da im pokusi budu dostupni tijekom cijele godine. Okupljeno 'znalačko' društvo odgovorilo je jednoglasno ''Daaaa!'

Ovim su događanjem ruđerovci ponovno pokazali kako znanost nije bauk, da je znanje vrijedno i da ga treba znati cijeniti, te da je Zagrebu potreban znanstveno edukativni centar koji bi posjetiteljima bio dostupan tokom cijele godine!

Nagrade

Tablet Lenovo TAB A7 – Nika Milnović, Sisak

Žarko Dadić: Ruđer Bošković – Alexandra Horvat, Nad lipom 19
Žarko Dadić: Ruđer Bošković – Tea Tober, Nova Gradiška

USB stick: Marko Košiček: Biokemija ljubavi (pobjednik Laboratorija slave) – Luna Vlahov, Zagreb
USB stick: Marko Košiček: Biokemija ljubavi (pobjednik Laboratorija slave) – Vedrana Vargek, Sesvete

Orbico Beauty paket – Petra Lušić, Lastovska 42
Orbico Beauty paket – Lidija Saftić, Zagreb
Orbico Beauty paket – Tin Čizmić, Gospočak 27
Orbico Beauty paket – Jakov Cvitković, Sisak
Orbico Beauty paket – Franko Vrdoljak Colo, Salopekova 24
Orbico Beauty paket – Jelena Glasovac, Zaprešić
Orbico Beauty paket – Sanja Šamanović, Crvenog križa 6
Orbico Beauty paket – Leonardo Štrac, Kneza Ljudevita Posavskog 30
Orbico Beauty paket – Neven Goršić, Baritanski jarak 98d
Orbico Beauty paket – Aria Carić, Zaprešić 

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.