Prijeđite na glavni sadržaj

Prijave za 42. međunarodni ICT skup MIPRO 2019

19.12.2018.
Prijave za 42. međunarodni ICT skup MIPRO 2019

42. međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku - MIPRO 2019. održat će se od 20. do 24.5.2019. godine u Opatiji. Glavne teme skupa su znanstvena umjetna inteligencija u poslovanju, industriji, pametnim gradovima i otocima. 

Iako nas do sljedećeg, međunarodnog skupa MIPRO 2019 dijeli nekoliko mjeseci, programski odbor poziva autore da prijave svoje radove. Rok za dostavu radova je 14. siječnja 2019.

MIPRO je najveći i najdugovječniji međunarodni ICT skup u Jugoistočnoj Europi tradicionalno poznat kao mjesto susreta znanosti, obrazovanja, gospodarstva i javne i lokalne uprave. Skup se održava u Opatiji, najpoznatijem ljetovalištu na istočnoj obali Jadrana, s dugom turističkom i kulturnom tradicijom.

Danas se u svijetu održava veliki broj skupova iz područja ICT‐a, a dio tih skupova lociran je i u jugoistočnoj Europi. MIPRO se od skoro svih razlikuje već od samog svog početka. Nastao je isključivo iz potreba industrije 1978. godine kada su kod nas i u svijetu krenule prve ozbiljne primjene mikroprocesora. Među pokretačima su riječko Društvo inženjera, Digitron, tadašnji Rade Končar i Iskra. Brzo se priključio i tadašnji PTT. Kasnije su pristupili fakulteti i obrazovne ustanove, kao i državna uprava i Gospodarske komore.

Od samih početaka pa sve do danas, gospodarstvo je dominantna komponenta i skupova i udruge MIPRO. Skupovi i udruga MIPRO služe promociji interesa gospodarstva i to je njihova misija. Rezultat takvog djelovanja je veliki broj sudionika na skupovima iz različitih zemalja diljem svijeta.

''Ova najveća ICT udruga koja svake godine organizira 14 konferencija s preko 450 radova, seminara te okruglih stolova osnovana je prije gotovo 42 godine, i to slijedom seminara o mikroprocesorima kojeg je dijelom držao prof. Branko Souček, bivši proslavljeni znanstvenik IRB-a.'' – objašnjava dr. sc. Karolj Skala, novoizabrani predsjednik Programskog odbora MIPRO-a.

Kako naglašava prof. Skala, MIPRO dobiva sve veći značaj u ICT struci i otvaraju se nove inicijative i strateški pravci razvoja od kojih se osobito ističu jačanje suradnje s hrvatskim znanstvenim ustanovama i gospodarstvom, s posebnim naglaskom na male i srednje tvrtke (SME), te intenziviranje suradnje s profesionalnim udruženjem organizacija u području elektronike i računalstva – 'IEEE Computer Society'.

Osim savjetovanja, preliminarni program sastoji se i od tri radionice, četiri okrugla stola, tri seminara i već uobičajene izložbe. Novost su dva pozvana ključna predavanja, i to Paula Timmersa, gostujućeg istraživača za kibernetičku sigurnost i digitalnu transformaciju na Sveučilištu u Oxfordu, koji će izlagati na temu 'Artificial Intelligence in Cybersecurity: Technology and Policy Perspectives', dok će Luiz Moutinho gostujući profesor marketinga pri Poslovnoj školi Suffolk u Engleskoj izlagati na temu 'Artificial Intelligence in Marketing'.

Skupovi MIPRO spadaju među tri najveća skupa otvorenog tipa koji se održavaju na području Hrvatske, a jedan od partnera skupa je i Institut Ruđer Bošković.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Karolj Skala

Voditelj projekta
Tel:
+385 1 457 1218
Mob: 098 20 98 16
Interni broj:
1709

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.