Prijeđite na glavni sadržaj

Projektna inicijativa: Nacionalna virtualna organizacija ADRIA-METEO

12.10.2010.
Projektna inicijativa: Nacionalna virtualna organizacija ADRIA-METEO

Centar za informatiku i računarstvo pokrenuo je inicijativu za stvaranje Nacionalne virtualne organizacije ADRIA-METEO s ciljem zajedničke suradnje na razvoju sustava za prognoziranje raznih atmosferskih stanja na području Jadranskog mora korištenjem naprednih eScience platformi. Potencijalni članovi konzorcija su Centar za informatiku i računarstvo i Zavod za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematički fakultet (Zagreb), Državni hidrometeorološki zavod i Hrvatski hidrografski institut.

Nacionalna virtualna organizacija ADRIA-METEO okupljala bi znanstvenike i stručnjake iz područja računarstva, meteorologije, hidrografije i oceanologije s ciljem zajedničkog dijeljenja e-infrastrukture, računalnih resursa, znanja, podatka i iskustava. U sklopu projekta na eScience platformi razvile bi se aplikacije koje bi za krajnji cilj imale unapređenje stanja u morskom akvatoriju. Izravni učinak projekta prepoznao bi se u zaštiti okoliša i sigurnosti na Jadranu.

Centar za informatiku i računarstvo je, u sklopu niza EU FP6 i FP7 projekata, već stvorio eScience platformu za uspostavu virtualnih organizacija na temeljima distribuiranog mrežnog računarstva preko Grid infrastrukture. Na postojeću platformu implementiran je WRF–ARF (Weather Research and Forecasting) model, a u suradnji sa Zavodom za istraživanje mora i okoliša instalirana je aplikacija ROMS (Regional Ocean Modelling System).

Kao nadogradnja na nacionalni projekt planira se i međunarodni projekt. Cilj bi mu bila izgradnja čvrste suradnje sa susjednim zemljama koje s Hrvatskom dijele Jadransko more, a također imaju interesa u unapređenju sigurnosti i zaštite okoliša na Jadranu. Među potencijalne zemlje partnere na projektu spadaju Italija, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.