Prijeđite na glavni sadržaj
Hotel Valamar Lacroma Dubrovnik, od 9 do 11.30 sati

Prvi čovjek fuzijskih istraživanja u svijetu dolazi u Dubrovnik!

Simpozij će imati iznimnu čast ugostiti novo izabranog generalnog direktora Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora – ITER, dr. sc. Pietra Barabaschia, koji je na ovu funkciju izabran 15. rujna.
16.9.2022.
Prvi čovjek fuzijskih istraživanja u svijetu dolazi u Dubrovnik!

dr. sc. Pietro Barabaschi novo izabrani generalni direktor ITER-a

Svečanom ceremonijom otvaranja u ponedjeljak 19. 9. 2022. u Dubrovniku započinje jedna od najprestižnijih konferencija u fuzijskim istraživanjima u organizaciji Instituta Ruđer Bošković (IRB).32. Simpozij o fuzijskim tehnologijama pred auditorijem od čak tisuću sudionika otvorit će ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, a virtualno će se uključiti i predstavnica Europske komisije Rosalinde van der Vlies, Director of Clean Planet Directorate, DG RTD. 

Iznimna je čast i zadovoljstvo organizatora što će upravo na ovogodišnjem simpoziju u Dubrovniku svoje prvo službeno pojavljivanje u statusu generalnog direktora najvećeg projekta današnjice - 13 milijardi eura vrijednog Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora - ITER, imati dr. sc. Pietro Barabaschi novo izabrani generalni direktor ITER-a.

Dodjela nagrade Europske komisije za inovacije u fuziji

Program otvaranja dodatno će začiniti i svečana dodjela nagrade 'SOFT Innovation Prize' koja se pod pokroviteljstvom Europske komisije dodjeljuje izvrsnim istraživačima i inženjerima koji rade na inovativnim rješenjima golemih izazova u fuzijskim istraživanjima. Nagradu će u ime Komisije uručiti Karolina Janatkova, Policy Officer at the European Commission, DG RTD.

Kako bi se zadovoljile rastuće svjetske potrebe za energijom, fuzijskih stručnjaci i istraživači diljem svijeta rade na najnovijim znanstvenim dostignućima i stvaraju uvjete za pokretanje visokih tehnologija i inovacija, a sve s ciljem stvaranje neiscrpnog, sigurnog i čistog izvora energije.

Velik dio ovih tehnologija i inovacija koristit će se i u drugim znanstvenim i industrijskim sektorima, za dobrobit društva i upravo je u tome dodana vrijednost fuzijskih istraživanja.

Cilj nagrade je potaknuti istraživačku zajednicu na jačanje inovacija i poticanje poduzetničke kulture u istraživanjima fuzije.

Sastanak predstavnika hrvatskih i španjolskih industrija

Upravo s mandatom jačeg uključivanja industrije i poduzetnika u fuzijske projekte vrijedne više stotina milijuna eura, u popodnevnom dijelu programa prvog dana simpozija SOFT 2022 (19. rujna) održat će se 'Industry Day'. Ono što je iznimno važno za jače uključivanje hrvatskih poduzetnika u ove vrijedne tendere jest sastanak predstavnika hrvatskih i španjolskih industrija. 

Akreditacije za medije

Kolege novinare molimo da se obvezno akreditiraju ovdje. Izjave za medije predviđene su u 11:00 sati. 

32. Simpoziji o fuzijskoj tehnologiji – SOFT 2022 koji se od 18. do 23. rujna održava u Dubrovniku najprestižnije je bijenalno događanju u ovom području istraživanja u Europi.

Simpozij je fokusiran na najnovija eksperimentalna dostignuća i aktivnosti u fuziji, te okuplja vodeće svjetske fuzijske znanstvenike i stručnjake iz EU-a, Kine, Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, uz direktore Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora – ITER, Europske agencije za fuziju (F4E), predstavnike Europske komisije i Europske zajednice za atomsku energiju (EURATOMA), te uz vrlo jaku industrijsku sekciju s više od 120 sudionika.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.