Prijeđite na glavni sadržaj

Prvih 100 dana rada ravnateljice IRB-a dr. sc. Danice Ramljak i najbližih suradnika: ostvareni rezultati i budući projekti

31.8.2009.
Prvih 100 dana rada ravnateljice IRB-a dr. sc. Danice Ramljak i najbližih suradnika: ostvareni rezultati i budući projekti

Na Institutu 'Ruđer Bošković' danas je održana konferencija za medije na temu: Prvih 100 dana rada ravnateljice IRB-a dr. sc. Danice Ramljak i najbližih suradnika: ostvareni rezultati i budući projekti. Na konferenciji su ravnateljica i njezini najbliži suradnici dr. sc. Nevenko Bilić, predsjednik Znanstvenog vijeća IRB-a, dr. sc. Jaroslav Horvat, pomoćnik ravnateljice za financije, dr. sc. Hrvoje Zorc, predstojnik Zavoda za laserska i atomska istraživanja i razvoj te savjetnik ravnateljice za tehnologiju i inovacije te Robert Slunjski, dipl. ing, predsjednik Vijeća asistenata govorili o tekućim i budućim znanstvenim projektima Instituta koji će se odvijati u suradnji s vodećim hrvatskim i međunarodnim znanstvenim institucijama, planiranom restrukturiranju IRB-a, inovacijama i patentima.

U uvodnom izlaganju ravnateljica se osvrnula na poseban značaj IRB-a kao vodećeg nacionalnog instituta za moderni razvoj hrvatske znanosti, obrazovanja i gospodarstva od njegovog osnutka do danas. Dr. Ramljak je istaknula kako će očuvanje i poboljšanje znanstvene kvalitete, otvorena komunikacija sa svim zaposlenicima, kontinuirana komunikacija s hrvatskom javnošću, transparentnost upravljanja i poslovanja te strateški potezi koji će IRB transformirati od hrvatskog do EU centra izvrsnosti biti prioriteti u njenom mandatu. S tim u vezi ravnateljica je najavila pripremu za međunarodnu evaluaciju Instituta od strane neovisnih inozemnih stručnjaka.

Dr. Ramljak i njezini suradnici ukratko su predstavili pokrenute aktivnosti i suradnje s vodećim znanstvenim institucijama na EU i NATO projektima, a posebno na suradnju s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstvom obrane Republike Hrvatske na planiranim projektima od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. Bilo je riječi i o inicijativama pokrenutim na radnim sastancima s čelnim ljudima hrvatskog gospodarstva i slovenskog Instituta Jožef Štefan za formiranje ekspertnih timova koji će raditi na projektima od zajedničkog interesa, a ravnateljica je najavila održavanje strateškog sastanka Instituta s vodećim tvrtkama iz RH i svijeta u svrhu uspostave suradnje na primijenjenim projektima te otvaranje barem jedne nove tvrtke bazirane na razvoju patenata na IRB-u.

U svojoj strategiji dr. Ramljak je zacrtala aktivnu suradnju Instituta s vodećim hrvatskim znanstvenicima u dijaspori i kroz osnivanje posebnih fondacija za financijsku podršku Institutu. Na konferenciji je posebno istaknuta pokrenuta inicijativa za otvaranje fondacija za IRB u SAD-u, Kanadi, Njemačkoj i Australiji kao i potencijalna suradnja fondacija Weizmann Instituta i IRB-a. S tim u vezi ravnateljica je naglasila kako su upravo u tijeku pripreme za odlazak IRB tima u Izrael u studenom ove godine. Također, dr. Ramljak je najavila otvaranje ureda u Bruxellesu te izradu posebne strategije za promociju IRB-a u europskoj i svjetskoj znanstvenoj i gospodarskoj zajednici.

U svojoj viziji razvoja Instituta ravnateljica je posebno naglasila da će u njenom radu prioritet biti rješavanje pitanja položaja znanstvenih novaka na IRB-u, njihovog stručnog usavršavanja i napredovanja. Odmah po dolasku na Institut sastala se sa svih 220 novaka i u izravnoj komunikaciji s njima saslušala probleme s kojima se svakodnevno suočavaju te dogovorila zajednički plan poboljšanja njihovog statusa i znanstvenog usavršavanja na Institutu pri čemu je posebno naglasila izradu Pravilnika o mentorstvu. Također, dr. Ramljak je istaknula kako će inicirati formiranje radne grupe za praćenje i poboljšanje karijere 'srednje generacije' znanstvenika na IRB s obzirom da trenutno ne postoji takav organizirani forum. Na konferenciji je predstavljena i zajednička inicijativa gradonačelnika Milana Bandića i Instituta za osnivanje vrtića za djecu zaposlenika IRB-a čime će Institut 'Ruđer Bošković' biti prva znanstvena institucija u RH koja je pokrenula takav projekt.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.