Prijeđite na glavni sadržaj

Rad dr. Roberta Vianella na naslovnici časopisa European Journal of Organic Chemistry

4.11.2011.

The European Journal of Organic Chemistry (IF = 3.206) objavio je na naslovnoj stranici ilustraciju rada dr. Roberta Vianella pod nazivom: Irreversible Inhibition of Monoamine Oxidase B by Antiparkinsonian Medicines Rasagiline and Selegiline: A Computational Study.

U radu su prikazani rezultati računalnog modeliranja sedam mogućih mehanizama inhibicije enzima monoamin oksidaze B (MAO B) pomoću acetilenskih inhibitora. MAO B je enzim, koji je u organizmu zadužen za razgradnju monoamina, posebice molekula neurotransmitera poput dopamina. Izraziti nedostatak dopamina u dijelu mozga koji je zadužen za kontrolu voljno koordiniranih pokreta i početka neke motoričke radnje uzrokuje Parkinsonovu bolest - treći najučestaliji neurološki poremećaj u čovjeka. Stoga je inhibicija rada ovog enzima primarno farmakološko oružje u ublažavanju simptoma ovog poremećaja. Danas u svijetu od ove bolesti boluje oko 2 milijuna ljudi, a pretpostavlja se da bi se taj broj mogao udvostručiti do 2040. godine.

U navedenom radu po prvi puta je u literaturi razjašnjen točan mehanizam inhibicije MAO B enzima acetilenskim inhibitorima, što je ključan preduvjet za dizajn novih i poboljšanih antiparkinsonika, što će doprinijeti izlječenju ove bolesti. Do sada su se u liječenju oboljelih koristili acetilenski inhibitori poput rasagilina i selegilina, iako je njihova primjena povezana s nizom neželjenih učinaka. Važno je spomenuti da je procjenjena vrijednost tržišta lijekova protiv Parkinsonove bolesti tijekom 2009. godine iznosila više od 4 milijarde američkih dolara. Stoga su rezultati ovih istraživanja podjednako interesantni za akademsku i industrijsku zajednicu.

Robert Vianello, dr.sc.

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju
Tel:
+385 1 456 1117
Interni broj:
1707

Rad je nastao u grupi dr. Janeza Mavrija na Kemijskom institutu u Ljubljani, gdje dr. Vianello boravi kao gostujući znanstvenik u sklopu svoje FP7 Marie Curie individualne stipendije za usavršavanje te u suradnji s kolegama sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. Dr. Vianello dobitnik je ove prestižne i izuzetno kompetitivne stipendije na natječaju Europske komisije za 2009. godinu i to kao prvi i jedini Ruđerovac do sada.

Rad dr. Roberta Vianella na naslovnici časopisa European Journal of Organic Chemistry

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.