Prijeđite na glavni sadržaj

Rad znanstvenika IRB-a objavljen u Chemistry - A European Journal

25.2.2013.

Znanstvenici Laboratorija za procese taloženja, Zavoda za kemiju materijala IRB-a, dr. Branka Njegić Džakula i dr. Damir Kralj razvili su novi, tzv. kinetički, in vitro model biomineralizacije morskih organizama, a rezultate dijela istraživanja objavili su u prestižnom časopisu u području multidisciplinarne kemije, Chemistry - A European Journal (chemistry, multidisciplinary, IF = 5.925).

U radu pod naslovom Structural Changes in a Protein Fragment from Abalone Shell during the Precipitation of Calcium Carbonate opisani su rezultati istraživanja strukture te interakcija fragmenta proteina izoliranog iz zelenog sloja sedefastog dijela ljušture morskoga puža Haliotis rufescens (GP), koji se smatra odgovornim za njegovu biomineralizaciju, s kristalima polimorfa kalcijeva karbonata pri in vitro uvjetima.

Spoznaje do kojih je došao istraživački tim ukazuju da vodotopljiva frakcija navedenog proteina ne posjeduje neku određenu strukturu kada se nalazi u otopini, međutim, u kontaktu s površinom kristala kalcijeva karbonata / kalcita, ona postaje jasno definirana.

Rezultati opisani u radu dio su širih istraživanja u sklopu FP7 IDEAS projekta Corals and global warming: the Mediterranean versus the Red Sea, CoralWarm (prof. Zvy Dubinsky, Bar Ilan University, Izrael i prof. G. Falini, University of Bologna, Italija). Modelni organizmi koji se proučavaju su tipične vrste koralja Mediterana i Crvenoga mora, pri čemu je planirano da se kao praktičan rezultat provedbe projekta uspostavi 'mehanistički' model predviđanja promjena ekologije koraljnih zajednica, perspektive njihovog održanja u novostvorenim uvjetima globalnog zatopljenja te identifikacija vrsta tolerantnih na očekivane promjene i uspostava rezervata. U konačnici, rezultati istraživanja trebali bi omogućiti oporavak i očuvanje koraljnih grebena za buduće generacije.

U okviru projekta znanstvenici IRB odgovorni su za analizu uloge otopljenih makromolekula izoliranih iz biomineralizirane matrice odabranih morskih organizama te njihovih sintetičkih analoga na kinetiku i mehanizam taloženja polimorfa kalcijeva karbonata u uvjetima koji podražavaju upravo raspon promjene temperature i pH morske vode uzrokovane očekivanim globalnim zatopljenjem. Dugogodišnja suradnja znanstvenika Laboratorija za procese taloženja (kinetika i mehanizmi procesa taloženja/kristalizacije) i Sveučilišta u Bologni (kristalografska i strukturna analiza) rezultirala je i nizom vrhunskih publikacija u području istraživanja kalcijevih karbonata i biomineralizacije, kojima su opisane interakcije njegovih polimorfa s različitim kemijskim vrstama, kao npr. anorganskih iona, malih organskih molekula te složenih makromolekula izoliranih iz živih organizama.

Kontakt

Branka Njegić Džakula, dr.sc.

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 457 1343
Interni broj:
1588

Damir Kralj, dr.sc.

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju
Tel:
+385 1 468 0207
Interni broj:
1346
1402
Rad znanstvenika IRB-a objavljen u Chemistry - A European Journal

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.