Prijeđite na glavni sadržaj

Rad znanstvenika IRB-a objavljen u časopisu Nature

27.12.2011.
Rad znanstvenika IRB-a objavljen u časopisu Nature

dr. sc. Marijan Ahel

Dr. Marijan Ahel iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša koautor je članka pod naslovom „The structure and catalytic mechamism of a poly(ADP-ribose) glycohydrolase” koji je nedavno objavljen u prestižnom časopisu Nature. U članku je po prvi puta opisana kristalna struktura i mehanizam djelovanja PARG-a. To otkriće, uz velik fundamentalni značaj, daje i potencijalnu metodološku prednost u iznalaženju inhibitora PARG-a koji bi mogli biti primjenjivi u liječenju nekih bolesti kao što su tumori dojke i jajnika.

Stanični mehanizmi koji održavaju stabilnost genoma od presudne su važnosti za preživljavanje svih živih organizama. Jedan od ključnih kemijskih signala koji regulira aktivnost proteina uključenih u održavanje stabilnosti genoma je poli-ADP-ribozilacija. Intenzitet tog signala regulira enzim poli-ADP-riboza-glikohidrolaza (PARG). PARG je jedini poznati protein koji ima sposobnost enzimskog cijepanja poli-ADP-riboze, a njegovo pomanjkanje u stanicama dovodi do stanične smrti.

Specifična uloga zagrebačkog dijela interdisciplinarnog istraživačkog tima bila je analiza enzimskih produkata PARG-a primjenom tekućinske kromatografije ultravisoke djelotvornosti spregnute sa spektrometrijom masa (UPLC/Q-TOFMS) te je dobiven pouzdan dokaz da je produkt enzimske reakcije monomerna ADP-riboza.

Glavni istraživač ovog značajnog projekta bio je dr. Ivan Ahel, voditelj istraživačke skupine na Institutu za istraživanje raka Paterson u Manchesteru, Velika Britanija, koji se posljednjih nekoliko godina uspješno bavi regulacijskim mehanizmima popravka DNA koji uključuju poli-ADP-ribozilaciju proteina. Suradnja s istraživačkom skupinom dr. Ivana Ahela, koji je svoju znanstvenu karijeru započeo na Institutu Ruđer Bošković, započela je 2010. godine prijedlogom UKF projekta Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa pod naslovom “Structural and functional studies of poly(ADP-ribose)-degrading enzymes from bacteria and eukaryotes”.

Rad je neposredno nakon objavljivanja komentiran u uglednom časopisu Structure (Structure 19, 2011, 1351-1353) te je istaknut njegov ključan doprinos u razumijevanju poli-ADP-ribozilacije kao post-translacijske modifikacije.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.