Prijeđite na glavni sadržaj

Ravnateljica IRB-a dr. Danica Ramljak u radnom posjetu Finskoj

28.10.2009.
Ravnateljica IRB-a dr. Danica Ramljak u radnom posjetu Finskoj

Ravnateljica Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Danica Ramljak i dr. sc. Hrvoje Zorc, savjetnik ravnateljice za tehnologiju i inovacije početkom tjedna su, na poziv veleposlanika RH u Finskoj i Estoniji dr. sc. Damira Kušena, otputovali u petodnevni radni posjet Finskoj. Tijekom posjeta susrest će se s čelnim ljudima finskih institucija koje financiraju i koordiniraju istraživanja i znanstvene projekte u području visokih tehnologija, s ciljem uspostavljanja dugoročne suradnje u području znanosti, inovacija i tehnologija.

IRB će se predstaviti na najvećoj finskoj i jednoj od vodećih svjetskih konferencija posvećenih nanoznanosti i nanotehnologiji, Nanoscience Days 2009, koja okuplja više od 200 znanstvenika iz dvadeset zemalja svijeta. S namjerom poboljšanja suradnje i razmjene iskustava, dr. Ramljak i dr. Zorc susrest će se i s predstavnicima finskih tvrtki koje u proizvodnji koriste inovacije iz područja nanotehnologije.

Dr. Ramljak i dr. Zorc razgovarat će i s finskim dužnosnicima, znanstvenicima i gospodarstvenicima o finskoj strategiji ulaganja u znanost i tehnologiju. Finska već dugi niz godina ulaže čak 3,7% BDP-a u istraživanje i razvoj i po tome se nalazi u svjetskom vrhu. Iskustva u razvijenim zemljama pokazala su da suradnja gospodarstva i znanosti predstavlja ključ tehnološkog i ekonomskog napretka, otvaranja novih kvalitetnih radnih mjesta, te da se budućnost održivog razvitka temelji na sposobnosti društva da bude društvo bazirano na znanju. Hrvatska se nalazi na začelju europskih zemalja po broju inovacija i suradnji znanstvenih institucija i gospodarstva, a iako u istraživanje i razvoj ulaže oko 1% BDP-a, što je razmjerno dobar rezultat, iako ispod EU27 prosjeka, zbog niske razine BDP-a potrebno je povećati dinamiku ulaganja. Finska, zemlja po broju stanovnika slična Hrvatskoj, koja je početkom devedesetih godina bila pogođena teškom ekonomskom krizom, uspjela se ulaganjem u znanosti i tehnologiju izvući iz krize te pokrenuti razvoj zemlje i gospodarstva.

Tijekom posjeta dr. Ramljak i dr. Zorc susresti će se s predstavnicima VTT Technical Research Centre of Finland (VTT), najveće multitehnološke istraživačke organizacije u Sjevernoj Europi, predstavnicima najvećeg neovisnog inovacijskog fonda SITRA, predstavnicima Tekesa, najvažnije javno financirane ekspertne organizacije za financiranje istraživanja, razvoja i inovacija. Posjetit će i Technopolis Centar u Vantaai, najveću finsku kompaniju specijaliziranu za razvoj visokotehnoloških kompanija. Nadalje, ravnateljica će se susresti s g. Eskom-Olavi Seppälom, generalnim sekretarom Odjela za inovacije Ministarstva rada i ekonomije koji je nadležan za razvoj, primjenu i uspjeh inovacijske politike u Finskoj, u privatnom i javnom sektoru. Posjetit će i znanstveni park TEKEL, nacionalnu kooperacijsku mrežu finskih istraživačkih parkova i tehnoloških centara, kao i tvrtku Culminatum Innovation, koja provodi nacionalni Centre of Expertise Programme i projekte za razvoj inovacijskog okruženja u regiji Helsinkija, te Finsku akademiju, glavnu agenciju za financiranje bazičnih istraživanja u Finskoj.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.