Prijeđite na glavni sadržaj

Razvijena metoda za grupiranje podatka generiranih iz više pogleda

27.9.2017.
Razvijena metoda za grupiranje podatka generiranih iz više pogleda

Znanstvenici Laboratorija za reprezentacije znanja i strojno učenje, Zavoda za elektroniku, Maria Brbić i dr.sc. Ivica Kopriva razvili su metodu za grupiranje podatka generiranih iz više pogleda.

Razvijena metoda je rezultat istraživanja doktorandice Marie Brbić u okviru istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost voditelja dr.sc. Ivice Koprive.

Rezultat je objavljen u znanstvenom časopisu Pattern Recognition (faktor odjeka 4.582) koji spada u vodeće časopise u području računalnih znanosti i umjetne inteligencije.

Grupiranje podataka iz jednog ili više pogleda jedan je od temeljnih problema u računalnim znanostima unutar područja poznatog kao nenadzirano učenje. Rješenja tog problema su, među ostalim, od praktične važnosti u suvremenoj medicini gdje se različitim dijagnostičkim postupcima prikupljaju vrlo heterogeni skupovi podataka.

Metode grupiranja podataka iz više pogleda pridružuju dijagnozu prikupljenim podacima. To je omogućeno učenjem reprezentacije iz prikupljenih podataka temeljem čega se provodi grupiranje.

Originalan znanstveni doprinos razvijene metode je u formulaciji optimizacijskog problema za učenje reprezentacije uz strukturna ograničenja niskog ranga i rijetkosti. Time se uči reprezentacija koja sadrži informacije o globalnom (nizak rang) i lokalnom (rijetkost) karakteru prikupljenih podataka.

Postupak je ilustriran na primjeru prepoznavanja lica pri čemu je svako lice snimljeno u više pogleda (iluminacija).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.