Prijeđite na glavni sadržaj

Regionalni informativni dan o Euratomu na IRB-u

28.9.2012.
Regionalni informativni dan o Euratomu na IRB-u

Regionalni informativni dan o Okvirnom istraživačkom programu Europske zajednice za atomsku energiju (Euratom) za nuklearna istraživanja i obrazovne aktivnosti održat će se u ponedjeljak 1. listopada na Institutu Ruđer Bošković u dvorani I. krila s početkom u 9 sati. Na skupu će, osim hrvatskih znanstvenika, sudjelovati i predstavnici Europske komisije dr. Alejandro Zurita i dr. Zdenka Palajova. 

Dr. Zurita će predstaviti Euratomove indirektne akcije koje su usmjerene na istraživanja u području energije fuzije te nuklearne fisije i zaštite od zračenja, a dr. Palajova će predstaviti direktne akcije u području nuklearnih istraživanja koja provodi Zajednički istraživački centar Europske komisije te Euratomov okvirni istraživački program (2012-2013).

Ovaj skup predstavlja izvanrednu priliku da se hrvatski znanstvenici, iz prve ruke, upoznaju s radom i projektima Euratoma čiji će Hrvatska postati član pristupanjem u Europsku uniju. Na skupu će se, po prvi put, sastati i predstavnici buduće Hrvatske fuzijske asocijacije.

Osim upoznavanja s Euratomom, hrvatski znanstvenici moći će se informirati i o projektu Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), jednom od najzahtjevnijih međunarodnih projekata, koji pokušava dokazati da je oponašajući procese u Suncu moguće proizvoditi komercijalnu energiju iz fuzije.

Europska zajednica za atomsku energiju (European Atomic Energy Community – Euratom) je 1957. godine potpisala sporazum o Euratomu s ciljem izlaženja u susret najvećim problemima i izazovima u području nuklearnih istraživanja i daljnjem jačanju Europskog istraživačkog prostora (European Research Area - ERA) u sektoru nuklearne energije. Zajednički istraživački centar Europske komisije (Joint Research Centre - JRC) vodeća je europska institucija u području nuklearnih istraživanja.

Preuzimanje prezentacija s Regionalnog dana:

Više informacija:

Tonči Tadić, dr.sc.

T

T

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 457 1227
Interni broj:
1542
1412

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.