Prijeđite na glavni sadržaj

'Ruđer' na Ambienti predstavlja inovativne zaštitne nanočestične premaze za drvnu industriju

17.10.2014.
'Ruđer' na Ambienti predstavlja inovativne zaštitne nanočestične premaze za drvnu industriju

U sklopu 41. međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta 2014. koja se od 15. do 19. listopada održava na Zagrebačkom velesajmu, IRB predstavlja najnovija istraživanja u području razvoja inovativnih, efikasnijih zaštitnih premaza iz nanočestičnih materijala za primjenu u drvnoj industriji i to uz pomoć organogelatora razvijenih na IRB-u.

''Iako se na prvi pogled možemo upitati što jedan znanstveno-istraživački institut radi na najvećem sajmu namještaja Ambienta, odgovor je jednostavan – zaštita drvnih materijala. Naime, u sklopu EU strukturnog projekta grada Virovitice 'Panonski drvni centar kompetencija' čiji je 'Ruđer' partner, znanstvenici IRB-a razvijaju nove formulacije za zaštitu drvne građe i to primjenom najnovijih znanja iz područja nanotehnologije te razvojem novih nanočestičnih materijala koji bi se mogli koristiti za premaze za drvo, ljepila, tekstil, metalne spojnice za namještaj i drvne konstrukcije. Pri tome posebnu pažnju pridajemo sigurnosti za ljudsko zdravlje pa svi proizvodi moraj proći i stroge genotoksične testove.'' –  objasnila je dr. sc. Rozelindra Čož Rakovac, predsjednica Savjeta za gospodarstvo IRB-a.

Metalne nanočestice među najraširenijim su komercijalno dostupnim nanočesticama, čemu posebno doprinosi i njihovo svojstvo da se mogu sintetizirati brojnim tehnikama, od sinteze u tekućem stanju do različitih depozicijskih tehnika, a do sada se pokazalo da su metalne nanočestice dobar nosač za ljekovite supstance i biosenzore.

''Iako se nanočestice prave od različitih metala, nama su za primjenu u drvnoj industriji od primarnog značaja nanočestice srebra i zlata, upravo zbog svojih jedinstvenih, ali izuzetno prilagodljivih optičkih i električnih svojstava te fantastične mogućnosti prepoznavanja i vezivanja molekula. Kako bi postigli stabilnu homogenu distribuciju nanočestica za razvoj novih i efikasnijih zaštitnih premaza poslužit ćemo se supergelatorima, koje su razvili znanstvenici Laboratorija za supramolekularnu i nukleozidnu kemiju Zavoda za organsku kemiju i biokemiju na IRB-u, koji zbog svoje nanomorfologije omogućuju poboljšana svojstva novih materijala.'' - zaključila je dr. sc. Ivana Capan, viša znanstvena suradnica Zavoda za fiziku materijala IRB-a.

Znanstvenici IRB-a razvijaju nove formulacije za zaštitu drvne građe i to primjenom najnovijih znanja iz područja nanotehnologije.

U sklopu projekta 'Panonski drvni centar kompetencija' izgradit će se i opremiti Centar koji će pružati usluge poduzetnicima u drvno-prerađivačkom sektoru u Kontinentalnoj regiji i šire. Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, te usluge izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva, uslugu dizajna proizvoda, dizajna pakiranja za proizvode od drva i proizvode pratećih industrija, zatim usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.

Projekt, u trajanju od dvije godine, financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava 'Shema bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu' u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 44,7 milijuna kuna, od čega Ministarstvo daje 44,24 milijuna kuna, a ostatak Virovitičko-podravska županija. Prijavitelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu su VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet u Zagrebu.

Uz Institut Ruđer Bošković na više od 32 tisuće četvornih metara izložbenog prostora ovogodišnje Ambijente predstavlja se 257 izlagača iz 18 zemalja, a uz hrvatske, između ostalih, zastupljeni su izlagači iz BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Austrije, Poljske, Rumunjske.

Ovogodišnja Ambienta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Hrvatskih šuma, Hrvatske gospodarske komore, Udruženja drvoprerađivača, Hrvatskog klastera konkurentnosti drvnoprerađivačkog sektora i Hrvatskog drvnog klastera.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.