Prijeđite na glavni sadržaj

"Ruđer" predstavio 3D vizualizaciju u znanosti i gospodarstvu

27.5.2009.
"Ruđer" predstavio 3D vizualizaciju u znanosti i gospodarstvu

Institut Ruđer Bošković (IRB) – Centar za znanstvenu vizualizaciju (CenVis) danas je po prvi puta na izložbi '3D vizualizacija u znanosti i gospodarstvu' javnosti predstavio 3D znanstvenu tehnologiju. Izložba se odvija u sklopu Međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku – MIPRO 2009 koji se ove godine održava u Opatiji u razdoblju od 25. – 29. svibnja.

Cilj izložbe bio je predstavnike znanstvene, gospodarske i akademske zajednice upoznati s radom Centra za znanstvenu vizualizaciju čije je osnivanje pokrenuto u sklopu Šestog okvirnog programa za istraživanje i razvoj EU (FP6 ). Također, posjetitelji izložbe saznali su kako se korištenjem postojeće eInfrastrukture Centra za informatiku i računarstvo na IRB-u može ostvariti 2D i 3D vizualizacija objekata. Na ovogodišnjoj izložbi posjetitelji su imali prilike vidjeti vizualizaciju proteinske baze podataka i tehnologiju vizualizacije mikrosvijeta (atoma, molekula, gena, proteina), te tehnologiju 3D skeniranja, oblikovanja i 3D ispisa.

3D znanstvena vizualizacija trebala bi pomoći u razumijevanju složenih, često masivnih numeričkih prikaza znanstvenih zamisli ili rezultata korištenjem paralelnih aplikacija na postojećoj klaster ili Grid infrastrukturi. Uz to, sofisticirana 3D znanstvena vizualizacija omogućit će praćenje i intelektualno djelovanje u realnom vremenu na radne i stvaralačke procese: formalizaciju problema sa ili na daljinu, virtualnu kompresiju prostora te formiranje projektnih timova na globalnoj razini. Voditelj projekta prof. dr. Karolj Skala i njegov mladi tim suradnika za sada su jedini u Hrvatskoj koji se bave 3D znanstvenom vizualizacijom mikrosvijeta.

Nastupom na ovoj izložbi IRB predstavlja svoje mogućnosti i referentnost u pogledu transfera generičkih tehnologija preko EU okvirnih projekata, u konkretnom slučaju ostvarenja eScience programa kroz EU FP6 i FP7 okvirne projekte. Također, nadamo se da će naš nastup na izložbi pobuditi zanimanje hrvatskih i regionalnih znanstvenika, istraživača i gospodarstvenika te time potaknuti uspješnu dugoročnu suradnju.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.