Prijeđite na glavni sadržaj

"Ruđerovci" dobili Državne nagrade za znanost za 2010. godinu

7.10.2011.
"Ruđerovci" dobili Državne nagrade za znanost za 2010. godinu

Danas su na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora uručene Državne nagrade za znanost za iznimno važna dostignuća u znanstveno‐istraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno‐istraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci. 

U četiri kategorije, dodijeljeno je ukupno 26 znanstvenih nagrada, a dvoje 'Ruđerovih' znanstvenika nagrađeno je u dvije kategorije. U kategoriji za životno djelo u području prirodnih znanosti nagrađena je dr. sc. Biserka Kojić-Prodić, a u kategoriji godišnje državne nagrade za znanost nagrađen je dr. sc. Nevenko Bilić.

Nagrada za životno djelo uručena je dr. Biserki Kojić-Prodić, zaslužnoj znanstvenici IRB-a, kao priznanje za cjelokupan znanstveno-istraživački rad te izuzetan doprinos proširenju znanstvenih spoznaja i primjeni rezultata rada u području prirodnih znanosti. Dr. Kojić-Prodić doktorirala je kemiju na PMF-u u Zagrebu, a od 1960. godine radi na Institutu Ruđer Bošković prvo kao tehničarka na tadašnjem Odjelu za strukturnu i anorgansku kemiju IRB-a, da bi 1981. godine postala voditeljicom Rendgentskog laboratorija, a 1997. godine voditelj Laboratorija za kemijsku i biološku kristalografiju, Zavoda za fizičku kemiju IRB-a.

Područje istraživanja kojim se dr. Kojić-Prodić bavi je rendgenska kristalografija. Tijekom svoje bogate znanstvene karijere bila je voditeljica brojnih hrvatskih i međunarodnih znanstvenih programa. Članica je Europske akademije znanosti, Međunarodne komisije za kemijsku kristalografiju i predsjednica National Affiliated Centre of The Cambridge Crystallographic Data Centre za Hrvatsku, Sloveniju i Makedoniju. Također, recenzentica je brojnih međunarodnih časopisa. Godine 1971. dobila je Republičku nagradu "Ruđer Bošković", a 1997. godine nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Napisala je preko 230 znanstvenih radova koji su citirani oko 2500 puta.

Dr. sc. Nevenku Biliću, znanstvenom savjetniku IRB-a, uručena je godišnja Državna nagrada za znanost za značajno znanstveno dostignuće u području prirodnih znanosti i to za značajan znanstveni doprinos ujedinjenja tamne materije i tamne energije u modelima kvartesencije. Tamna materija i tamna energija dvije su različite supstance u svemiru koje sačinjavaju preko 95% mase/energije svemira. U modelima kvartesencije obje supstance opisane su jedinstvenim poljem kao jedan entitet. Ovim se pristupom sugerira jedinstveno rješenje dva najvažnija problema suvremene kozmologije: problem kozmološke konstante i problem tamne materije.

Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2010. godinu donio je Odbor za podjelu Državnih nagrada za znanost na sjednici održanoj 12. srpnja 2011. godine u Hrvatskom saboru. Državne nagrade za znanost laureatima su uručili ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs i predsjednik Hrvatskog sabora g. Luka Bebić.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.