Prijeđite na glavni sadržaj
Podjela državnih nagrada za znanost za 2012. godinu

Ruđerovci dobitnici godišnjih državnih nagrada za znanost

10.10.2013.
Ruđerovci dobitnici godišnjih državnih nagrada za znanost

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost na nedavno održanoj svečanoj sjednici kojom je predsjedao Josip Leko, predsjednik Hrvatskoga sabora, donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2012. godinu, kojom je ukupno dodijeljena 31 znanstvena nagrada u četiri kategorije, a troje Ruđerovih znanstvenika nagrađeno je u dvije kategorije.

Također, posebno je zadovoljstvo Instituta Ruđer Bošković što je na prijedlog Znanstvenog vijeća IRB-a nagrada za životno djelo dodijeljena prof. Branku Součeku, umirovljenom redovitom profesoru Prirodoslovno- matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te dugogodišnjem znanstveniku i suradniku IRB-a, pioniru računarstva u Hrvatskoj.

Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti u području prirodnih znanosti nagrađen je dr. sc. Slobodan Bosanac, dok su u kategoriji godišnjih nagrada za znanstvene novake nagrađeni dr. sc. Vjekoslav Štrukil za područje prirodnih znanosti te dr. sc. Gordana Nedić Erjavec za područje biomedicinskih znanosti.

Dr. Slobodan Bosanac svoj skoro četrdesetogodišnji radni vijek proveo je na Institutu Ruđer Bošković gdje dolazi nakon diplome na zagrebačkom PMF-u. Doktorat stječe na Sveučilištu Sussex, a nakon toga se usavršava na Sveučilištu u Bristolu. U godinama koje slijede uz istraživački rad na IRB-u gostuje kao profesor na prestižnim sveučilištima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

S popularizacijom znanosti, kako navodi, susreo se jako rano već u osnovnoj školi kada je ''nastavnici iz kemije pomagao u osmišljavanju eksperimenata u školskom laboratoriju''. Kao početak aktivnog razdoblja popularizacije znanosti ističe 1986. godinu kada u suradnji s kolegama pokreće Brijunsku konferenciju. Od tada konferencija tradicionalno svaku drugu godinu na Brijunima okuplja vodeće svjetske i hrvatske znanstvenike, a prošle je godine obilježila svoju 27. godinu postojanja.

Pored toga, djelovanje u popularizaciji i promidžbi znanosti dr. Bosanac nastavlja kao predsjednik Hrvatskog astronomskog društva, osnivač podružnice obrazovne svjetske mreže Global Educational Outreach for Science, Engineering and Technology (GEOSET) za Hrvatsku sa sjedištem na IRB-u, kao predsjednik CFI Croatia, te kroz organizaciju brojnih popularno znanstvenih predavanja, tribina i raznih događanja među kojim bi posebno valjalo istaknuti 'Godinu astronomije' 2009. te obilježavanje 'Godine Ruđer Boškovića' 2011. godine, kao i brojna uspješna organizirana astronomska promatranja noćnog neba čak i u gradskim središtima, koja su uvijek okupljala na tisuće posjetitelja i plijenila pažnju medija.

Upravo zato je dr. Bosanac posebno ponosan što je na njegovu inicijativu okupljena radna skupina stručnjaka iz raznorodnih područja s ciljem donošenja prijedloga zakona koji će regulirati problematiku svjetlosnog zagađenja koja je kasnije uvrštena kao zakon, a donesena je i odluka o osnivanju 'Parkova tamnog neba' kako bi se očuvala razina osvijetljenosti neba koja bi omogućila promatranje i objekata jako malog sjaja.

„Nagrada je sigurno veliko priznanje zajednice, a prije svega kolega, posebno odabranih znanstvenika iz odbora za dodjelu Državnih nagrada mom doprinosu promociji znanosti. Upravo radi toga meni je nagrada jako draga. Međutim, ja sam već primio mnoge nagrade za svoj rad kao što je osmijeh djeteta kada kroz teleskop ugleda Saturn ili veselje koje slabovidna djeca pokažu kada prstima osjete vakuum ili dječji žar otkrivanja nepoznatog. Ti se osmjesi ne daju zamijeniti niti jednom drugom nagradom.“

Dr. Vjekoslav Štrukil radi kao znanstveni suradnik u Laboratoriju za fizikalno-organsku kemiju na IRB-u gdje se bavi primjenom mehanokemijske metodologije u organskoj sintezi i sintezi metal-organskih mreža, kao i ispitivanjem mehanizama reakcija u čvrstom stanju. Nagrada mu se dodjeljuje za znanstvena postignuća u području gvanidinske kemije i primjene mehanokemijskih metoda u sintezi organskih i organometalnih spojeva bez korištenja toksičnih organskih otapala. Ti rezultati imaju posebnu važnost u razvoju ekološki prihvatljivih metoda organske sinteze odnosno zelene kemije.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, 2001. osvojio je brončanu medalju na 33. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, 2005. godine dobio je nagradu za najboljeg studenta kemije kao i Top stipendiju za top studente, 2009. i 2011. CrystEngComm nagrade te 2010. i 2012. godišnje nagrade IRB-a za izniman znanstveni doprinos. O tome što za njega znači ova nagrada komentira:

„Postati dobitnikom Državne nagrade za znanstvene novake posebna je čast i priznanje za čitav uloženi trud tijekom mog višegodišnjeg bavljenja kemijom u Laboratoriju za fizikalno organsku kemiju (ZOKB), a pod vodstvom dr. sc. Mirjane Eckert Maksić. Iako se nagrada dodjeljuje za postignuća mladih znanstvenika ostvarena za vrijeme izrade doktorske disertacije odnosno novačkog staža, smatram da je ona ujedno i priznanje za sve što je prethodilo mom radu na Institutu Ruđer Bošković, počevši još od osnovne i srednje škole, te studija kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.”

Dr. Gordana Nedić Erjavec zaposlena je u Laboratoriju za molekularnu neuropsihijatriju Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a na mjestu znanstvenog novaka gdje trenutno radi na tri znanstvena projekta: projektu MZOS-a 'Molekularna podloga i liječenje psihijatrijskih i stresom izazvanih poremećaja' pod vodstvom dr. sc. Nele Pivac, na projektu kojeg financira Hrvatska zaklade za znanost a koji se bavi ranim otkrivanjem i praćenjem bioloških biljega radi rane terapijske intervencije u sporadičnoj Alzheimerovoj bolesti pod vodstvom prof. dr. sc. Gorana Šimića te na COST projektu 'Structure-based drug design for diagnosis and treatment of neurological diseases: dissecting and modulating complex function in the monoaminergic systems of the brain, Action CM1103' kojeg vodi dr. sc. Dorotea Muck-Šeler.

Nagrada se dodjeljuje za posebno isticanje u znanstvenom radu u znanstvenom području biomedicine i zdravstva. U bogatome znanstvenom opusu treba izdvojiti 24 CC rada s kumulativnim „čimbenikom odjeka” od 70, h-indeksom 7 i 134 citata u WOS bazi. U sedam od tih radova vodeći je autor.

Gordana ističe kako državna nagrada za znanost za nju predstavlja veliku čast i istinsko priznanje za sav trud uložen u posao koji voli. „Kao mladoj znanstvenici, pred kojom su još brojni izazovi, pruža mi veliki poticaj i ohrabruje me u nastojanju da svojim radom doprinesem saznanjima u području biološke osnove neuropsihijatrijskih poremećaja.'' – zaključuje dr. Nedić Erjavec.

Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog rada koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci te predstavlja najviše priznanje koje se dodjeljuje hrvatskim znanstvenicima. Institut Ruđer Bošković čestita nagrađenim znanstvenicima!

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.