Prijeđite na glavni sadržaj

Profesoru Branku Součeku nagrada za životno djelo

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost donio je na sjednici održanoj 25. rujna 2013. odluku o podjeli nagrada za 2012.godinu. Među nagrađenima je i Branko Souček, pionir računarstva u Hrvatskoj, dobitnik najviše rangirane nagrade za životno djelo u području tehničkih znanosti.

Branko Souček prvi je hrvatski računarski stručnjak i znanstvenik nespornog ugleda u svijetu. Radeći u Institutu Ruđer Bošković u vremenu u kojem je institut imao jednu od najjačih elektroničarskih grupa u svijetu (Maks Konrad, Veljko Radeka, Aleksandar Hrisoho, Tomaš Rabuzin, Miroslav Sedlaček, Branko Leskovar, Bojan Turko, Stanko Turk, Hrvoje Babić ...) „ispekao“ je elektroničarski zanat do savršenstva i napravio 1959. godine 256 kanalni analizator kao prvo laboratorijsko procesno računalo.

Djelo Branka Součeka privuklo je pažnju razvijenih sredina na zapadu, mnogi su dolazili na Institut da traže dozvolu za kopiranje analizatora i da nešto nauče. Došao je čak i prvi čovjek BNL-a (Bookhaven National Laboratory) iz Kalifornije i naprosto „pokupio“ Branka Součeka sa sobom. U Americi je Souček radio u institutima i na sveučilištima stalno otkrivajući nova područja, otvarajući nove frontove. Između ostaloga napisao je i objavio kultnu knjigu „Microprocessors and microcomputers“ u nakladi J.Wileya 1974. godine koja je prodana u preko 100 tisuća primjeraka.

Prof. Souček je vanski suradnik CIR-a od 2006. godine.

Profesoru Branku Součeku nagrada za životno djelo

Profesor Branko Souček

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.