Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovcima dodijeljene Godišnje nagrade

27.12.2011.
Ruđerovcima dodijeljene Godišnje nagrade

Jučer je ravnateljica Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Danica Ramljak, dodijelila Godišnje nagrade znanstvenicima koji su se posebno istaknuli svojim radom u 2011. godini. Nešto više od trideset Ruđerovaca nagrađeno je sukladno europskim i svjetskim kriterijima, za objavljivanje jednog ili više znanstvenih radova s visokim faktorom utjecaja, dobivanje međunarodnog ili domaćeg projekata s iznosom većim od 500.000 kuna ili projekta od iznimne važnosti za IRB, dobivanjem međunarodnog patenta i nagrade za znanstveni rad uključujući Državnu nagradu za znanost.

Godišnju nagradu prošle je godine uspostavila ravnateljica dr. Ramljak kao dio strategije izravnog poticanja izvrsnosti, kreativnosti i inovativnosti, koja bi dugoročno trebala utjecati na stvaranje djelotvornog i poticajnog okruženja koje će stimulirati konkurentnost. Ovom prilikom istaknula je kako joj je posebno zadovoljstvo što je čak četvoro IRB-ovih znanstvenika ove godine objavilo radove unutar najprestižnije znanstvene izdavačke grupacije – Nature Publishing Group.

U prosincu ove godine, dr. sc. Marijan Ahel, kao koautor objavio je znanstveni rad u časopisu Nature, čiji rezultati uz veliki fundamentalni značaj daju i određene metodološke prednosti koje bi mogle biti primjenjive u liječenju tumora dojke i jajnika. Nakon prošlogodišnje naslovnice časopisa Nature, dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo ove godine je briljirao u časopisu Nature Reviews Genetics, otkrićem da se geni spontano stvaraju. Dr. sc. Enis Afgan, objavio je vrhunski znanstveni rad u Nature Biotechnology, čiji rezultati omogućuju jednostavnu dostupnost okruženju za izvršavanja bioinformatičkih analiza na cloud infrastrukturi kroz Galaxy aplikaciju, a dr. sc. Tin Klanjšček objavio je rad u novom časopisu Nature Communication o utjecaju klimatskih promjena na reproduktivnost polarnih medvjeda.

Važno je spomenuti i nagrađene znanstvenike koji su ove godine ostvarili značajne rezultate iz područja fizike, kemije, biomedicine i molekularne biologije i objavili radove u najboljim časopisima iz tih područja i koji su dobili značajna financijska sredstva unutar FP7 ili drugih međunarodnih i domaćih kompetitivnih projekata.

Dr. Ramljak je naglasila da se nada da će ova nagrada potaknuti i druge znanstvenike na ostvarenje vrhunskih znanstvenih rezultata te da će i dalje nastojati, koliko god je moguće, odvajati financijska sredstva za poticanje izvrsnosti u znanstvenom radu jer se time pridonosi stvaranju jače prepoznatljivosti IRB-a i njegovih znanstvenika na svjetskoj razini.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.