Prijeđite na glavni sadržaj

'Ruđerovcima' odobrena čak tri hrvatsko-kineska bilateralna projekata

11.12.2009.
'Ruđerovcima' odobrena čak tri hrvatsko-kineska bilateralna projekata

Znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Branku Pivcu, dr. sc. Nikoli Basariću i dr. sc. Ireni Ciglenečki-Jušić odobrena su čak tri hrvatsko-kineska bilateralna projekata na temelju Protokola potpisanog na 4. zasjedanju hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju koji je nedavno održan u Pekingu. Ovim je Protokolom određeno novih dvanaest projekata znanstvene i tehnološke suradnje koje će u dvogodišnjem razdoblju financirati ministarstva znanosti dvaju država, a na kojima će zajednički raditi hrvatski i kineski znanstvenici.

Projekt Study of oxygen precipitation and structural defects in single crystal silicon, pod vodstvom dr. sc. Branka Pivca iz Zavoda za fiziku materijala IRB-a provodit će se u suradnji sa Sveučilištem Zheijiang iz Hangzhoua. Sveučilište Zheijiang na čelu s laboratorijem za znanost silicijskog materijala, koji broji 28 članova, jedan je od vodećih kineskih centara izvrsnosti u području istraživanja silicija, koji se intenzivno koristi u ICT tehnologiji i energetici.

Projekt Fluorescent Anion Sensors: Synthesis and Spectroscopic Characterization pod vodstvom dr. sc. Nikole Basarića iz Zavoda za organsku kemiju i biokemiju, provodit će se u suradnji s prof. dr. sc. Wenwuom Qinom s Fakulteta za kemiju i kemijsko inženjerstvo u Lanzhou. Glavni cilj suradnje je sinteza i spektroskopska karakterizacija novih molekula-domaćina, potencijalnih fluorescencijskih anionskih senzora. Anioni imaju važnu ulogu u širokom spektru kemijskih i bioloških procesa te se stoga tijekom posljednjih godina intenzivno radi na razvoju receptora za anionske čestice. Pripravljeni fluorescencijski senzori mogli bi tako pronaći primjenu u biologiji, medicini ili ekologiji.

Projekt Biogeochemistry of sulfur, carbon, nutrients and redox sensitive elements in hypoxic/anoxic aquatic environments pod vodstvom dr. sc. Irene Ciglenečki-Jušić iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša provodit će se u suradnji s prof. dr. sc. Minhanom Daiem iz Državnog laboratorija za morski okoliš pri Sveučilištu u Xiamenu. Rezultati ovog projekta mogu pružiti dobar temelj za buduća istraživanja u vezi s primjenom elektrokemijskih metoda u procjeni kritičnih uvjeta, koji dovode do i prate pojavu anoksičnih uvjeta u slučaju prirodne i antropogene eutrofikacije.

Sredstva se dodjeljuju na temelju Ugovora o suradnji u području znanosti i tehnologije između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, koji je potpisan 11. lipnja 1994. godine. Za Institut Ruđer Bošković sudjelovanje u takvim programima višestruko je vrijedno jer oni pružaju mogućnost za izravnu financijsku potporu znanstvenim istraživanjima, aktivno sudjelovanje u stvaranju rezultata visoke vrijednosti i koristi cjelokupnom društvu, te potiču razvoj kvalitetnog sustava upravljanja i osiguranja kvalitete znanstvenih istraživanja, korištenja istraživačke opreme, raspoloživoga prostora te usavršavanju i edukaciji naših znanstvenika.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.