Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovke dobitnice nagrada Hrvatskog mikrobiološkog društva

27.2.2020.
Ruđerovke dobitnice nagrada Hrvatskog mikrobiološkog društva

Nagrađene doktorandica Milena Milaković i dr. sc. Dušica Vujaklija

U petak 21. veljače 2020. godine u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu održana je Godišnja skupština Hrvatskog mikrobiološkog društva (HMD-a) na kojoj je dodijeljena godišnja nagrada i priznanje Društva za 2019. godinu.

Plaketa HMD-a najviše je javno priznanje članu HMD-a, a dodjeljuje se za posebne zasluge i doprinos na unapređenju rada Društva, širenju njegovog ugleda u zemlji i inozemstvu te za vrijedan znanstveni i stručni rad u području mikrobiologije.

Ove godine dobitnica Plakete je dr. sc. Dušica Vujaklija, voditeljica Laboratorija za spektrometriju masa i funkcionalnu proteomiku u Zavodu za fizičku kemiju.

Kako se navodi u obrazloženju svoju znanstvnu karijeru dr.sc. Dušica Vujaklija posvetila je molekularno-biološkim istraživanjima zahtijevnih bakterija iz roda Streptomyces. Rezultati ovih istraživanja objavljeni su u prestižnim znanstvenim časopisima, te na brojnim nacionalnim i međunarodnim skupovima.

Dr. sc. Vujaklija nesebično prenosi svoja stečena znanja novim generacijama mladih mikrobiologa. Sudjeluje u edukaciji na diplomskim i poslijediplomskim studijima, uspješno vodi ili je vodila brojne diplomande i doktorande, a već 10-tak godina organizira i predaje na renomiranoj međunarodnoj školi 'Summer school in applied molecular microbiology' na IUC-u u Dubrovniku.

Svojom stručnošću, predanošću i znanjem vodila je Bakteriološku sekciju Društva od 2012. godine. Također je nebrojeno puta pomagala u organizaciji kongresa, predavanja kao i radionica za popularizaciju znanosti.

Godišnja nagrada mladom znanstveniku dodjeljuje se s ciljem poticanja znanstvene izvrsnosti i međunarodne prepoznatljivosti mladih hrvatskih mikrobiologa. Ove godine dobitnica nagrade je Milena Milaković, HrZZ doktorandica u Laboratoriju za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Nagrađena mlada znanstvenica predstavila se kratkim predavanjem pod naslovom 'Farmaceutske otpadne vode – utjecaj na razvoj i širenje antibiotičke rezistencije u okolišu' te tako ispunila sve uvjete za dobivanje Povelje i odgovarajuće novčane nagrade.

Za nagradu mladom znanstveniku HMD-a za 2019. godinu pristiglo je ukupno šest prijava, a povjerenstvo na čelu s prof. dr. sc. Majom Abram odlučilo je nagradu dodijeliti ruđerovki Mileni Milaković na temelju objavljenih šest znanstvenih radova u vrhunskim znanstvenim časopisima ukupnog faktora odjeka 41,56.

Objavljeni radovi obuhvaćaju rezultate istraživanja dobivene u sklopu Uspostavnog HrZZ projekta 'Istraživanje utjecaja otpadnih voda iz farmaceutskih industrija na sastav i profil antibiotičke rezistencije izloženih mikrobnih zajednica u slatkovodnim sedimentima' voditeljice dr. sc. Nikoline Udiković Kolić.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.