Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovke osvojile NEWFELPRO nagrade

3.1.2017.
Ruđerovke osvojile NEWFELPRO nagrade

Fotografije znanstvenica IRB-a dr. Helene Bilandžije i dr. Sanje Frka Milosavljević osvojile su prva dva mjesta na nedavno završenom natječaju za najbolje znanstvene fotografije NEWFELPRO stipendista.

Dr. Bilandžija osvojila je prvo mjesto s fotografijom špiljskog kukca iz porodice Cixiidae Oliarus polyphemus. Fotografija je snimljena tijekom terenskog istraživanja na Velikom otoku (Hawaii) Havajskog otočja. Kukci iz porodice Cixiidae uspješno su kolonizirali havajske špilje u lavi te svaki otok ima svoje endemne vrste. Hrane se sokovima iz korijenja koje prodire u špiljske dvorane te imaju niz prilagodbi na podzemne uvjete poput gubitka pigmentacije, krila i očiju.

Terensko istraživanje provedeno je u sklopu NEWFELPRO projekta pod nazivom: "Evolution of albinism in cave adapted animals", a cilj projekta je razjasniti evoluciju albinizma kao jedne od osnovnih karakteristika špiljskih životinja.

Nisu poznate promjene na molekularnom nivou koje dovode do gubitka pigmentacije niti zašto je taj fenomen toliko raširen: da li je adaptivan i donosi prednost ili je posljedica života u konstantnoj tami gdje nema purifikacijske selekcije koja eliminira albino jedinke na površini.

Na Sveučilištu u Maryland-u Dr. Bilandžija trenutno testira ove dvije hipoteze na modelnom sustavu, ribi Astyanax mexicanus, a u povratnoj fazi primijenit će stečeno znanje i metodologiju na špiljske beskralješnjake iz Hrvatske.

Dr. Frka Milosavljević je znanstvena suradnica Laboratorija za biogeokemiju mora i atmosfere, Zavoda za istraživanje mora i okoliša, koja provodi NEWFELPRO projekt pod nazivom: "Chemical nature of size segregated water soluble organic aerosols and their nitro-aromatic constituents".

Projekt uključuje ispitivanja organskog materijala atmosferskih čestica (aerosola) na molekulskom nivou, njihovih svojstava kao i procesa nastajanja te (foto)transformacija u atmosferi. Naime, danas je razumijevanje trans(formacija) i svojstava organske tvari aerosola ključna karika koja nedostaje u projekcijama utjecaja aerosola na zdravlje ljudi, procese formiranja oblaka te održavanje ukupne ravnoteže zračenja u Zemljinoj atmosferi.

Dr. Frka Milosavljević osvojila je drugu nagradu na NEWFELPRO natječaju s fotografijom kristala 3-metil-4-nitrokatehola snimljenog inverznim optičkim mikroskopom. Spoj je sintetiziran i identificiran po prvi puta u uzorcima atmosferskih čestica u sklopu ovog projekta. Fotografija je snimljena tijekom dvogodišnjeg boravka Dr. Frka Milosavljević na Kemijskom Institutu, Ljubljana, Slovenija. Povratnička faza uključuje implementaciju stečenih znanja na morskim aerosolima i razvoj istraživanja fotokemijskih procesa nastajanja i transformacije organske tvari mora i atmosfere kao novog smjera u Zavoda za istraživanje mora i okoliša.

Međunarodni projekt stipendiranja i mobilnosti za iskusne istraživače (NEWFELPRO) je projekt stipendiranja Vlade Republike Hrvatske koji provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Ovaj projekt je financiran sredstvima Sedmog okvirnog programa za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti, ukupne vrijednosti od 7 milijuna eura. U sklopu projekta NEWFELPRO na raspolaganju su bile 83 stipendije raspodijeljene u tri sheme stipendiranja: dolazne, odlazne te  reintegracijske.

Institut Ruđer Bošković je u okviru dolaznih stipendija ugostio 10 znanstvenika te u okviru reintegracije 1 znanstvenicu. Osim toga, 13 znanstvenika IRB-a imalo je priliku boraviti na institucijama u inozemstvu u okviru odlaznih stipendija te na taj način steći kontakte, znanje i iskustvo koje će im osigurati kvalitetniju istraživačku karijeru te implementaciju znanja na Institutu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.