Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovoj znanstvenici dodijeljena nagrada vrijedna 50 tisuća kuna

27.11.2013.
Ruđerovoj znanstvenici dodijeljena nagrada vrijedna 50 tisuća kuna

Dr. sc. Tamara Stipčević, znanstvena novakinja u Laboratoriju za molekularnu neuropsihijatriju Zavoda za molekularnu medicinu, dobitnica je HRZZ-AbbVie nagrade za izvrsne mlade znanstvenike u polju farmacije u iznosu od 50.000 kuna za provođenje jednogodišnjeg istraživanja pod nazivom 'Novi pristup proučavanju funkcije matičnih živčanih stanica i novi farmaceutski dizajn za bolje razumijevanje autoimunih i stresom izazvanih neuropsihijatrijskih poremećaja'. Dr. Stipčević danas su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nagradu uručili dr. sc. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, i Ljubiša Mitof-Višurski, generalni direktor Adria regije i Hrvatske, AbbVie. 

Cilj nagrađenog projekta je dobiti bolje razumijevanje mehanizama i posljedica neravnoteže u imunološkom i živčanom sustavu prisutnima u autoimunim bolestima poput dijabetesa tipa I i reumatoidnog artritisa. Očekivani rezultati istraživanja pružit će nove informacije o promjenama na matičnim živčanim stanicama prisutnima u autoimunim bolestima te potaknuti razvoj i testiranje inovativnih spojeva, tj. potencijalnih lijekova.

„Jako sam sretna što sam dobitnica ove nagrade koja je priznanje za moj dosadašnji rad i omogućiti će mi rad u području koje me zaista zanima i za koje sam se školovala. Matične stanice su posebne jer imaju svojstvo neograničene samoobnove i predstavljaju potencijal za regeneraciju tkiva koja propadaju kod oboljelih od teških bolesti poput Parkinsonizma, kronične shizofrenije i depresije, sljepoće, dijabetesa tip I, multiple skleroze i drugih.

Uvjerena sam da ću uspjeti postaviti čvrste temelje dobivenim rezultatima i nastaviti istraživanja na matičnim stanicama i po isteku projekta.“ – izjavila je dr. sc. Tamara Stipčević.

Dr. sc. Tamara Stipčević magistrirala je 1999. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Antwerpenu u Belgiji gdje je studirala medicinsku biokemiju i farmakognoziju, a doktorat je izradila na Zavodu za dermatologiju Medicinskoga fakulteta Kalifornijskoga sveučilišta pod pokroviteljstvom američke biotehnološke kompanije. Obranila je 2002. godine i doktorat iz područja temeljnih biomedicinskih znanosti na Prirodoslovno–matematičkom fakultetu na temu liječenja opeklinskih rana potencijalno novim lijekom. Od 2000. godine zaposlena je na Institutu Ruđer Bošković, gdje se bavi različitim temama istraživanja: od uvođenja temeljne metodologije potrebne za izradu kožnih transplantata koje se koriste u banci kože, testiranja nekih biljnih antioksidansa, do istraživanja biološke podloge psihičkih bolesti. Usavršavala se na Burnham Insitute of Medical Research, La Jolla (Kalifornija, SAD) pod pokroviteljstvom Američkoga instituta za zdravlje (NIH), a 2010. godine primljena je na znanstveno radno mjesto na Kalifornijskom sveučilištu Santa Barbara gdje je intenzivno proučavala matične živčane stanice i njihovu ulogu u neurogenezi i regenarciji živčanog tkiva.

Očekivani rezultati

Očekivani rezultati istraživanja pružit će nove informacije o promjenama na matičnim živčanim stanicama prisutnima u autoimunim bolestima te potaknuti razvoj i testiranje inovativnih spojeva kao potencijalnih lijekova.

HRZZ-AbbVie nagrada za izvrsne mlade znanstvenike u polju farmacije dodijeljena je u sklopu natječaja kojeg su organizirale Hrvatska zaklada za znanost i farmaceutska tvrtka AbbVie uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s ciljem poticanja razvoja inovacija na području farmacije.

Na natječaj je pristiglo devet prijava, a prijavljeni projekti vrednovani su prema kriterijima inovativnosti i znanstvenog doprinosa predloženog istraživanja, mogućnosti primjene rezultata istraživanja u društvenom ili gospodarskom sektoru te prethodnom znanstvenom djelovanju i aktivnostima na popularizaciji znanosti.

Najbolji projekt odabralo je stručno povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, Ljubiša Mitof-Višurski, dr. med., AbbVie generalni direktor za Hrvatsku i Adria Regiju, prof. dr. sc. Saša Zelenika, pomoćnik ministra za znanost i tehnologiju, dr. sc. Robert Vianello, viši znanstveni suradnik, Institut Ruđer Bošković.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.